Economie

(OFICIAL) Chișinăul ar putea fi alimentat cu GAZ ROMÂNESC în 5 ani

Primii care vor beneficia de acestea vor fi locuitorii raionului Ungheni.

Aceasta va fi posibil după interconectarea rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova, prin gazoductul Ungheni-Iași. Este un proiect energetic, gândit să răspundă necesității Republicii Moldova de a-și asigura securitatea energetică, dar și ca alternativă comercială de livrare a gazelor naturale.

Conform proiectului, capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 0,5 mlrd. metri cubi pe an în prima etapă și 1,5 mlrd. metri cubi la etapa a doua.

Implementarea proiectului și furnizarea gazelor

Construcţia gazoductului Ungheni-Iași urmează a fi încheiată în termeni proximi. Cheltuielile de construcție sunt asigurate în totalitate, suma acestora fiind de aproximativ 140 mln. lei.

Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că toți banii vor fi asigurați din bugetul de stat. Ulterior, cheltuielile vor fi compensate cu ajutorul unui grant european, care va constitui aproximativ 3 mln. de euro și cu ajutorul României, care vor compensa alte 6 milioane lei.

La momentul actual, în Republica Moldova doar SA „Moldovagaz” contractează gaze naturale de la partenerul tradiţional SAD „Gazprom”. Însă, odată cu apariția surselor de gaze pe partea de vest, se va deschide accesul furnizorilor moldoveni de gaze naturale pe piaţa europeană, inclusiv prin gazoductul Ungheni-Iași. Astfel, în calitate de furnizor, vor putea activa întreprinderile care dispun de licență pentru acest gen de activitate, pentru a-şi contracta volumele de gaze naturale necesare.

Administrarea și supravegherea post construcţie

La moment, Guvernul Republicii Moldova examinează diferite opțiuni ce țin de administrarea acestui gazoduct, având la bază prevederile actelor legislative în vigoare și prevederile Tratatului Comunității Energetice.

Funcționalitatea gazoductului la capacitatea proiectată poate fi asigurată numai dacă va fi construită o staţie de comprimare a gazelor şi dezvoltată infrastructura internă de transport gaze. Astfel se examinează câteva soluții, una dintre ele fiind exploatarea conductei prin construcția staţiei de comprimare pe teritoriul român și construcția gazoductului intern Ungheni-Chișinău.

Locuitorii din zonă și terenul necesar

Gazoductul Ungheni-Iași va trece prin comuna Zagarancea din raionul Ungheni. Pentru ca construcția rețelei să fie posibilă, s-au cumpărat arii necesari de la locuitorii care dețin pământ pe traseul stabilit. Astfel, la opt persoane li s-a plătit câte o mie de lei pentru un ar de pământ. În total, a fost nevoie de 60 ari. Banii au fost oferiți de Ministerul Economiei.

Primarul comunei Zagarancea, Mihai Burlacu, a menționat că localnicii au fost receptivi la solicitarea autorităților și au cedat fără probleme arii de pământ necesari pentru construcția gazoductului. 

Perspective și așteptări

Construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi va trebui susţinută prin construcţia gazoductului magistral pe direcţia „Ungheni-Chişinău”, pentru că în Chișinău se află cei mai mari consumatori de gaze naturale. Această conductă urmează să aibă diametrul de 530 mm și un cost estimativ de 700-800 mln. lei. Numai prin dezvoltarea întregii infrastructuri din direcţia vestică spre Chişinău va fi asigurată eficiența tehnico-economică a gazoductului Ungheni-Iaşi. În acest caz, costul proiectului se ridică la cca 1 mlrd. lei.

Lucrările de construcție a gazoductului vor demara pe 27 august curent. Încheierea lucrărilor se preconizează pentru sfârșitul anului 2013.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *