Economie

(OFICIAL) ȘOC: Statul vinde și pachetul de acţiuni pe care îl deţine la BEM. Urmează: TUTUN CTC, CET și multe altele

Preţul nominal al unei acţiuni este de 5 lei, astfel, costul total al celor 13 172 436 de acţiuni, ce se mai află în mâna statului, este de aproape 66 milioane de lei. Nu este exclus, însă, că va fi solicitat un preţ iniţial mai mare, sunt de părere experţii economici.

Statul a pierdut controlul asupra BEM, după ce, la 29 august, compania cu capital străin “Sisteme Informaţionale Integrate” a cumpărat peste 20 la sută din acţiunile băncii, în urma unei emisiuni suplimentare de acţiuni de 80 milioane de lei. Guvernul a rămas cu pachetul de blocaj, de 33,33 la sută plus o acţiune. Investitorul deţinea deja un pachet de acţiuni ale Băncii de Economii, ca urmare, şi-a mărit participaţia în capitalul instituţiei financiare pînă la 33,72%.

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţe Financiare, Iurie Filip, a declarat că emisiunea suplimentară de acţiuni din 29 august a fost perfect legală, iar decizia Guvernului a fost de a nu participa la capitalizarea băncii, în urma căreia statul şi-a redus cota în capitalul acesteia. „Nu este o soluţie ideală. Speram că se va merge pe altă cale. Trebuia ca banca să fie însănătoşită, apoi să fie anunţat un concurs pentru vînzarea acesteia unui investitor internaţional”, a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu.

Un comunicat al băncii preciza că „în urma emisiei efectuate, dar şi a investiţiilor acţionarilor privaţi în mărime de 1 miliard de lei, se va majora esenţial capitalul normativ total al băncii, ceea ce va permite majorarea valorii de piaţă a pachetului de acţiuni aflat în posesia statului, fără implicarea costurilor financiare din partea statului”.

BEM a figurat mai mulţi ani pe lista întreprinderilor ce urmează a fi privatizate, iar în ultimii cinci-şapte ani a existat chiar un angajament al autorităţilor moldovene faţă de Fondul Monetar Internaţional. După ce statul a rămas cu 33 la sută din acţiuni, fie şi de blocaj, el va încerca să-şi vîndă pachetul pe care îl deţine, declarau mai mulţi economişti după efectuarea emisiunii suplimentare.

În Lista bunurilor de stat supuse privatizării ce urmează să fie examinată miercuri de către Guvern au mai fost incluse întreprinderi ca AIR „Moldova”. Reţelele electrice cu termoficare NORD şi Nord-Vest, Centrala Electrică cu termoficare Nord, combinatul Aroma, pachetul de acţiuni pe care îl deţine statul la Tutun CTC, Vinuri Ialoveni şi altele. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *