Internațional

Oficialii de la Casa Albă cer să fie verificat la frontieră convoiul umanitar rus trimis în Ucraina

Statele Unite și aliații lor europeni și-au exprimat de mai multe zile îngrijorarea cu privire la un convoi de 262 de camioane în drum spre Ucraina. Potrivit Kremlinului, ele nu sunt încărcate decât cu ajutor umanitar destinat populației lovite de conflictul ce face ravagii în estul Ucrainei.

După ce s-au consultat cu Kievul, Statele Unite s-au declarat gata să aprobe trimiterea acestui convoi cu condiția ca el să fie controlat la frontieră și distribuirea de ajutoare, după trecerea frontierei, să fie încredințată Crucii Roșii.

"Rusia nu are dreptul să intre în mod unilateral în Ucraina fără permisiunea Kievului, sub acoperirea unor convoaie umanitare sau orice alt pretext", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Marie Harf.

Potrivit acesteia, autoritățile ucrainene "au un plan în care au încredere. Noi suntem favorabili acestui plan de asemenea. Și acum este rândul rușilor să joace acest joc", a adăugat ea.

Menționăm că, convoiul rus este așteptat miercuri la granița cu Ucraina. Formând o coloană de peste trei kilometri, cele 262 de camioane transportă mai mult de 1.800 de tone de alimente, medicamente și generatoare, potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Președintele rus Vladimir Putin a justificat luni trimiterea acestui ajutor prin consecințele "catastrofale", a spus el, ale ofensivei majore efectuate de armata ucraineană împotriva Donețk și Lugansk, ultimele două bastioane ale insurgenților separatiști proruși în estul Ucrainei.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *