Oficialii UE condamnă în unanimitate anti-reformele votate de PLDM și PCRM
Votul controversat al deputaților PLDM și PCRM, prin care s-au anulat reforme și s-au amendat pe bandă rulantă acte legislative fundamentale, a stârnit reacții dure din partea oficialilor Uniunii Europene. Aceștia au condamnat faptul că modificările legislative vin în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, dar și cu standardele europene și au fost făcute în grabă, fără consultări. Totodată, oficialii UE și-au exprimat în termeni clari îngrijorarea că deciziile recente luate la Chișinău ar putea pune în pericol parcursul democratic și european al Republicii Moldova.
Tonul criticilor a fost dat de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care s-a exprimat asupra modificărilor aduse Legii Curții Constituționale. Acesta consideră că ”supunerea judecătorilor Curții la necesitatea ”încrederii” din partea Parlamentului vine în contradicție evidentă cu scopul în sine al unei Curți Constituționale”.
Un avertisment dur a transmis astăzi și șeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, care a declarat că promulgarea legilor votate în Parlament de PLDM şi PCRM ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova. “În ce priveşte promulgarea legilor de către Curtea Constituțională, cu adevărat acest lucru va deveni o mare problemă pentru UE, în cazul în care aşa legi, care în mod evident sunt o încălcare a Constituţiei dvs. şi apropo aceste lucruri contravin şi standardelor comisiei de la Veneţia”, a declarat Dirk Schuebel, pentru un post de radio.
Și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, crede că „aceste schimbări legislative vor avea consecințe pe termen lung pentru dezvoltarea democratică a țării” și recomandă ca ele să fie reconsiderate, pentru respectarea supremației legii în Moldova. Refuzul de a promulga aceste legi poate veni doar de la președintele Nicolae Timofti.
Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule, au criticat faptul că Legea cu privire la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, precum şi o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcţionării democraţiei în R.Moldova, „au fost adoptate fără respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituţională, în special ale celor de la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei”.
Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, consideră că "legile votate de PLDM şi PCRM ar putea periclita parcursul european al Moldovei".
Reacțiile europenilor cu privire la evoluția crizei politice spre limita democrației au început să curgă, ca o avalanșă, încă de vineri, 3 mai, și au continuat și astăzi. Printre cei care au criticat deciziile adoptate vineri s-au mai numărat și Directorul Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, Janez Lenarčič, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Politică de Vecinătate şi Extindere, Peter Stano, precum și consilierul preşedintelui României pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, Iulian Chifu. Cel din urmă a vorbit despre compromiterea drumului spre UE, “prin atacuri fundamentale la adresa statului de drept”.
Cum se apără PLDM și PCRM
Liderii celor două partide, Vladimir Voronin și Vlad Filat, au reacționat similar la avertismentele europenilor. La o zi distanță, cei doi au organizat câte un briefing în care au justificat voturile date vinerea trecută de fracțiunile PLDM și PCRM. În timp ce Vladimir Voronin a calificat reacțiile europenilor drept “isterii”, fostul partener de dialog al UE, ex-premierul Vlad Filat a recunoscut doar că “acțiunile din Parlament, de săptămâna trecută, au generat unele întrebări” din partea oficialilor europeni.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!