Actualitate

Ole, ole! Parasim PCRM!

Eveniment istoric: a pierit fractiunea PCRM din Consiliul raional Orhei. Asa ceva n-ar fi prezis nici chiar cei mai optimisti proroci locali.

Evenimentul s-a produs la sedinta extraordinara a Consiliului raional zilele trecute. Dupa epuizarea intrebarilor de pe ordinea de zi, a cerut cuvantul Evgheni Pisov, figura principala in fractiunea PCRM, ex-prefectul judetului Orhei, ex-presedinte de raion, poreclit pe atunci „perfectul de Orhei” (s-a facut de ras la TV, prezentandu-se… perfectul de Orhei). Dupa 2007, cand CR Orhei a obtinut o majoritate democrata, Pisov a trecut, neobservat de presa noastra, prin functiile de viceministru al Culturii si de sef al Inspectoratului Fiscal Orhei, de unde a plecat tot misterios acum trei luni. Declaratia acestuia la sedinta a cazut ca din senin: „Ies din randul fractiunii PCRM si intru in randurile PD, cererea deja am scris-o…”.

Daca Pisov spunea ca intra in Miscarea Ionilor din Moldova ori in Partidul Liber-Schimbist, nimeni nu s-ar fi mirat. Un vuiet ca de cutremur a trecut printre consilierii PD. Primul a reactionat Vladimir Bobeica: „Inainte de a veni la PD, Pisov trebuie sa lumineze zece neclaritati: cheltuielile de milioane din banii publici la reconstructia stadionului orasenesc in 2006; creditele acordate Dumnezeu stie cui, dar gajate de Consiliul raional Orhei intre 2003-2007, care trebuie rambursate din banii publici. Despre celelalte, vom vorbi mai tarziu…”. Iar replica lui Veaceslav Rusu, tot consilier PD, Pisov nu o va uita cat va trai: „Cand te-ai dus de la PD la comunisti, ne-ai lasat carnetul de membru, spunand ca n-ai ce face cu el. Am rabdat si am tacut. Deviza „Nimeni nu-i uitat, nimic nu se uita” e prima in PD si noi o respectam”.

Petru Papusoi, presedintele sedintei, cu greu a linistit sala atunci cand si Ion Cocarla, alt fruntas al PCRM, a declarat ca paraseste fractiunea respectiva. „Si mata vrei la PD?”, s-a rastit Bobeica. Cocarla s-a retras tacut pe locul de consilier independent… Sala nu s-a potolit, cerand apoi capul lui Ion Nasalciuc, ex-seful oficiului teritorial Orhei a Ministerului APL. Acesta, dupa lichidarea institutiei, a disparut din oras. Nasalciuc a comis o multime de ilegalitati si a batjocorit primarii necomunisti in perioada regimului Voronin.

La finele sedintei, consilierii au constatat ca din fractiunea cu sapte comunisti a ramas de fapt numai unul – Valerian Scutelnic. Dupa formarea AIE, toamna trecuta, sase comunisti din CR s-au lepadat de PCRM. Petru Papusoi, decanul de varsta al comunistilor din Orhei, care a parasit surprinzator partidul in noiembrie trecut, a ras de Pisov si Nosalciuc, spunand ca acestia nici n-au constituit formatiunea PCRM.

„Ce vom face acum fara opozitie?”, a intrebat in gluma Alexei Ivanov, consilier AMN, mentionand ca fractiunile PCRM se destrama si in alte raioane.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.