Actualitate

Omul de afaceri, Vladimir Russu (Accent Electronic): „IT-ul poate salva Moldova de colapsul demografic și economic”

Criza epidemiologică izbucnită în primăvara lui 2020 ne-a dat multe lecții și ne-a demonstrat cât de necesar este să ne putem orienta și reinventa ca societate, ca actori comerciali și ca stat. Multe companii au migrat pe online încercând să profite de audiența imensă de pe social media. Instituțiile de stat, inclusiv școlile, de asemenea au încercat să-și adapteze activitatea la situația de criză și au înlocuit prezența fizică cu ședințele online. Astăzi, după șase luni de Pandemie, putem trage niște concluzii despre potențialul și oportunitățile pe care ni le oferă online-ul din R. Moldova. Vom face această radiografie cu ajutorul domnului Vladimir Russu – fondatorul celei mai vechi companii autohtone specializată în furnizare de servicii IT – Accent Electronic, membră a grupului de companii Accent.

Compania activează în acest domeniu din august 1991 și este reprezentantul oficial în R.Moldova a mai mulți producători reputabili de echipamente si soluții ICT, inclusiv doi giganți de pe piața globală a dispozitivelor electronice: HP (din 1996) și IBM (din 1997). Preluând trendul de la partenerii săi externi și prognozele lor regionale, Vladimir Russu afirmă că IT-ul are toate șansele să surclaseze agricultura ca domeniu de bază în R.Moldova.

„Pentru nimeni nu mai este un secret că Moldova a devenit un hub IT, doar că potențialul acestui domeniu nu este nici pe departe exploatat pe deplin. În 1998 HP a implementat primul proiect regional de dotare a școlilor cu calculatore. Acele calculatoare – Intel Pentium 1 – care apăruseră în toate școlile din R.Moldova, au pus primele baze ale hub-lui de azi, iar previziunile pe termen mediu sunt și mai optimiste”, afirmă Vladimir Russu.

El zice că populația R.Moldova are, întâi de toate, un potențial intelectual moștenit genetic.

„Noi ca popor nu suntem doar ospitalieri și buni la suflet, ci suntem și foarte erudiți. Rădăcinile noastre vin de la una dintre cele mai vechi civilizații antice – Cucuteni Tripolie, iar trăsăturile transmise din generație în generație relevă clar faptul că avem un potențial intelectual imens. El trebuie dezvoltat și exploatat”, opinează intervievatul nostru.

Vladimir Russu, omul care a generat și implementat multe proiecte de succes în R.Moldova, este de părerea că țara noastră poate crea un fundament temeinic care să ne asigure vizibilitate în lume. Asta ar genera stabilitate economică și un trai mai bun. Iată care este soluția lui:

„Cadrele didactice ar trebui să treacă un curs intens de instruire în cadrul unor programe cum ar fi Tekwill sau în colaborare cu studenții de la Universitate Tehnică. Etapa a doua ar presupune cumpărarea a circa 400 de mii de calculatoare și distribuirea lor în fiecare familie cu copii. Pasul 3 ar fi introducerea cursurilor IT în programul de bază al claselor a IX-XII. Când zic curs de bază mă refer la intensitatea cu care se predă „Limba română” și „Matematica”. În felul acesta am crea un perete de fier împotriva exodului de tineri. Ei ar finaliza gimnaziul sau liceul cu o specializare onorabilă și profitabilă. Odată rămași în țară și instruiți câțiva ani în domeniul IT, tinerii își vor putea găsi un job mai bine plătit decât în Europa. Și nu exagerez! Un specialist IT cu o pregătirea de 3-6 luni, poate avea un salariu de circa 700 de euro, unul cu o pregătire de un an – între 800-1200 de euro, iar unul cu 3-4 anii de studii poate ridica un salariu de la 2500-4000 de euro. Sunt salarii reale pe care mulți tineri din Moldova deja le primesc”, explică fondatorul Accent Electronic.

Mare ne-a fost mirarea să auzim asemenea prognoze și am întrebat: dar se vor găsi oare locuri de muncă pentru atât de mulți specialiști IT?

„Cu siguranță! Umanitate se îndreaptă către o nouă eră. Cea în care foarte multe servicii vor fi automatizate/digitalizate, iar pentru toate acestea este nevoie de multă infrastructură IT. Astăzi există câteva mii de tipuri de job-uri IT: de la copiii care testează jocuri toată ziua și primesc mii de euro pentru asta, până la graficieni, designeri, editori, operatori și multe altele care se apar de la un an la altul”, ne explică Vladimir Russu.

Omul de afaceri tinde cu tot dinadinsul să-și valorifice teza prin propriul exemplu. Fiul său cel mare a intrat anul acest al Universitatea Tehnică, iar în proiectele și afacerile pe care le desfășoară se regăsesc o mulțime de tineri buni racolați de pe băncile facultății și instruiți să facă față cerințelor avansate care li se pun față.

La finele anului 2019 venitul prognozat al tuturor companiilor rezidente active din domeniul IT a atins cifra de 2,9 mlrd lei, ceea ce a depășit cu 30% venitul real înregistrat în anul 2018.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *