ONG-urile de media cer CSM menținerea unui climat deschis în justiție
Potrivit declarației, magistrata Rodica Berdilo, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a restricționat participarea presei la ședința de judecată. Jurnaliștii au fost admiși în sală abia după încheierea deliberărilor, care au durat patru ore, iar hotărârea a fost pronunțată la ora 22.00. Reprezentanți ai numeroaselor organizații de presă care au venit să reflecte subiectul de interes public au fost nedumeriți de faptul că au fost somați să părăsească sala de judecată – având în vedere că la ședința anterioară, prezidată de un alt judecător, presa a avut acces liber.
ONG-urile amintesc că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența viața, drepturile și interesele, iar una din obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective. În acest scop, mass-media are dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la ședințele publice ale instanțelor de judecată de orice nivel.
Semnatarii precizează că în subiectele cu o rezonanță socială deosebită nu doar hotărârile de judecată sunt de interes public, ci și dezbaterile judiciare și argumentele părților. Or, în acest caz, prin acțiunile magistratei, nu doar jurnaliștilor li s-a îngrădit dreptul de a-și exercita meseria liber, dar și cetățenilor li s-a îngrădit dreptul de a avea acces la informație – drept prevăzut și în Constituție.
Semnatarii declarației sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul ”Acces-Info”.
Sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!