ONU: Numărul solicitanților de azil în Occident în 2014, cel mai ridicat din ultimii 22 de ani
Potrivit datelor UNHCR, 866.000 de persoane au prezentat anul trecut cereri de azil în țările industrializate, în creștere cu 45% față de anul 2013, indicatorul fiind cel mai mare de la începutul războiului din Bosnia (1992), când a fost atins recordul de 900.000 de solicitanți de azil în Occident.
”Astăzi, intensitatea conflictelor armate din lume prezintă provocări similare, în special situația dramatică din Siria. Răspunsul nostru trebuie să fie acum la fel de generos cum a fost atunci”, a declarat Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Antonio Guterres, în prezentarea raportului ‘Tendințe în azil — 2014’.
În raport nu au fost luați în calcul cei 3,9 milioane de refugiați sirieni aflați în Liban, Turcia, Iordania și Irak.
Anul trecut, numărul sirienilor care au prezentat cereri de azil în 44 de state industrializate s-a ridicat la 150.000, potrivit raportului citat.
Pe a doua poziție se plasează refugiații irakieni, cu 68.700 cereri de azil formulate anul trecut în țările industrializate, număr aproape dublu față de cel din 2013, ceea ce ”reflectă violența ce are loc în Irak începând de la jumătatea anului trecut”, potrivit purtătoarei de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming.
Afganii formează cel de-al treilea mare grup de solicitanți de azil, urmați de sârbi, kosovari și eritreeni.
În ceea ce privește țările de destinație, dintre statele industrializate Germania a primit anul trecut cele mai multe solicitări de azil (173.000, dintre care un sfert prezentate de sirieni), ea fiind urmată de SUA, care a primit 121.200 de cereri de azil, majoritatea solicitanților fiind cetățeni mexicani sau ai unor țări central-americane.
Italia, destinația multor imigranți clandestini care trec Mediterana dinspre nordul Africi, a primit anul trecut 63.700 cereri de azil. ”Majoritatea imigranților care ajung în Italia nu rămân acolo, ci încearcă să ajungă în alte țări din Europa”, a explicat Fleming.
sursa: agerpres.ro