Op-Ed. Nicolae Negru: Putin, Maia Sandu și Curtea Penală Internațională
Semne diacritice
Două evenimente au marcat sfârșitul săptămânii trecute. Unul e extern, de rezonanță mondială – Putin a fost dat în căutare de către Curtea Penală Internațională de la Haga, pentru crime de război (deportarea ilegală de copii din Ucraina); consecințele simbolice, morale ale acestei decizii sunt mai dureroase pentru Putin (și Rusia în general), decât cele practice, care se pot realiza numai în anumite circumstanțe. Celălalt eveniment e intern – președinta Maia Sandu a ținut un discurs surprinzător, memorabil, în Parlament, expunând în fața deputaților și cetățenilor, tranșant, principial, viziunea sa asupra prezentului și viitorului Republicii Moldova, legând într-un nod, poate pentru prima dată, politica internă și externă, bunăstarea, libertatea și geopolitica.
Iată ideile principale din discursul președintei:
– Republica Moldova se află într-un punct critic, încercarea de a merge „pe mai multe drumuri” a eșuat. În 30 de ani, „CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Eurasiatică, opțiunea „și cu unii, și cu alții” nu ne-au dus nicăieri”. Aderarea la UE este singura cale care poate asigura bunăstarea cetățenilor noștri și supraviețuirea Republicii Moldova ca stat independent. E pentru prima dată când intrarea în UE depinde de noi înșine, statele europene ne acceptă în familia lor. Există șanse reale să reușim până în 2030, dacă toate forțele politice vor pune aderarea la UE „deasupra intereselor înguste” și vor susține acest obiectiv „necondiționat, dacă nu ne vom lăsa dezbinați de „diferiți pretinși politicieni”, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
– Războiul din Ucraina nu poate fi justificat, însă în Parlament există deputați care nu văd nicio crimă în omorârea copiilor, în genocidul poporului ucrainean, în distrugerile satelor și orașelor ucrainene. Există partide parlamentare care încă nu au condamnat invazia Rusiei. „Sunt agenți ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de propriii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge (R.)Moldova în continuare”.
– Ucraina luptă și pentru libertatea noastră, ne apără și pe noi, trebuie să le fim recunoscători ucrainenilor „pentru eroismul lor și dragostea lor de libertate”. Fiindcă armata ucraineană stă în calea armatei ruse, Moscova încearcă să destabilizeze Republica Moldova din interior, „plătind cu bani murdari hoții”, ca să organizeze diversiuni. „Gruparea Șor” îndeplinește „o misiune clară de la Kremlin și FSB – „să aducă războiul”, „să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic”. Instituțiile statului nostru își fac datoria, neutralizând pericolele interne și externe.
– Republica Moldova nu va accepta ca un stat străin să-i dicteze ce și cum trebuie să facă, va sta „ferm și drept”, beneficiind de un sprijin internațional fără precedent. „Datorită ajutorului imens din partea României, Uniunii Europene și statelor membre, Statelor Unite ale Americii, sprijinului din partea Franței, Germaniei, Japoniei”, „am reușit să trecem cu bine de iarnă”.
– În ciuda unor crize fără precedent, în doi ani s-au făcut multe lucruri: s-a reușit „majorarea pensiilor, salariilor, indemnizațiilor, compensațiile fără precedent la plata facturilor, reparația și construcția drumurilor, modernizarea spitalelor, dezvoltarea infrastructurii în localitățile noastre, ajutor financiar pentru deschiderea locurilor de muncă…”
– Sistemul opune rezistență înverșunată. Pentru a duce până la capăt schimbările inițiate, se propune crearea Curții Anticorupție – „o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”.
– După doi ani de „rezistență” e timpul să începem a „construi”, a europeniza Republica Moldova în toate domeniile, a o transforma, până în 2030, în stat european. Acest efort „se va baza pe 4 piloni prioritari – 1. pace în țară și securitatea cetățenilor, 2. dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă, 3. modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții, 4. o justiție care să facă dreptate.”
– Nu vom reuși să intrăm în UE către anul 2030, dacă cetățenii nu se vor angaja să-și construiască viitorul. Un partid sau un președinte nu pot înlocui toată lumea. Și nici europenii nu vor veni „să ne măture străzile și curțile, să ne planteze copaci, trebuie să o facem noi înșine.”
xxxx
Din păcate, discursul Maiei Sandu nu a fost anunțat din timp, apariția ei în Parlament a părut o surpriză pentru toată lumea. Pentru un impact cât mai mare al mesajului prezidențial, era bine dacă mass-media afla despre discursul președintei măcar cu câteva zile mai înainte și își informa despre aceasta audiența. Poate și casele de sondaje încercau să sondeze efectul și reacția cetățenilor la acest discurs sincer și emotiv, prezentat ca o improvizație, deși nu pare să fie. Reacția politicienilor se lasă de asemenea așteptată.
Anunțul Curții Penale Internaționale despre mandatul de arest pe numele lui Putin influențează și contextul geopolitic în care se află Republica Moldova, punând în evidență, aruncând o lumină nouă asupra discursului, contribuind la o receptare mai „sensibilă” a mesajelor președintei noastre. Să fie întâmplător faptul că ea a mers în Parlament în aceeași zi de vineri, cu puțin timp înainte de conferința de presă de la CPI? E un joc al hazardului, e o ocazie de care a profitat Maia Sandu?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!