Război

Op-Ed. Război total inclusiv pe teritoriul F. Ruse. Riscul folosirii armei nucleare va crește în primăvară, dacă Putin nu-și va atinge până atunci obiectivele militare

Ultimatumurile și intimidarea sunt una dintre principalele caracteristici ale stilului politic al lui Putin. Mai mult, începe cu intimidarea retorică (amenințări în cuvinte sau prin ultimatumuri) și apoi încearcă să intimideze și prin acțiuni concrete. Marele război împotriva Ucrainei a fost, pe de o parte, o modalitate de subjugare a Ucrainei și, pe de altă parte, un mijloc de intimidare a Occidentului. În speranța de a cuceri Ucraina, Putin a încercat să forțeze NATO să se retragă la liniile din 1997, ceea ce a cerut în ultimatumul său de la sfârșitul anului trecut.

Dar problema pentru Putin și pentru potențiala amenințare la adresa lumii este că, cu cât Putin ridică mai mult miza, cu atât mai puține opțiuni are pentru acțiuni ulterioare.

În lunile următoare, Rusia va încerca să își rezolve problemele militare și politice din Ucraina prin mobilizarea în masă a rușilor, prin creșterea dimensiunii armatei sale în Ucraina. Contrar îndemnului clasicului său militar Suvorov – “luptă cu îndemânare, nu cu numere” – Rusia va încerca să zdrobească Ucraina cu superioritatea sa militară. Dar până acum a eșuat lamentabil. Așa cum era de așteptat, actualul sistem militar rusesc s-a dovedit nepregătit pentru o mobilizare în masă. Cu toate acestea, această mașinărie de mobilizare este în funcțiune, deși cu o eficiență foarte scăzută, în următoarele luni.

Este, de asemenea, posibil (dacă Putin reușește în cele din urmă să îl înduplece pe Lukașenko) ca Rusia să încerce să deschidă un al doilea front împotriva Ucrainei din direcția Belarusului. Dar Ucraina este pregătită pentru acest lucru. Chiar în aceste zile, un exercițiu militar al forțelor armate ucrainene, împreună cu polițiștii de frontieră și Garda Națională, se desfășoară în apropierea graniței cu Belarus.

Kremlinul se așteaptă, de asemenea, să înghețe Europa în iarna următoare. Dar europenii se pregătesc în mod activ pentru sezonul de iarnă, și-au umplut deja aproape complet depozitele subterane de gaz și au luat măsurile necesare pentru a înlocui gazul rusesc. Prin urmare, este puțin probabil ca Putin să reușească și pe frontul european.

Dar Putler va încerca să zdrobească atât Ucraina, cât și Occidentul în lunile următoare, sperând să forțeze Ucraina să înceteze ostilitățile, să declare un “armistițiu” în condițiile sale și să păstreze sub controlul său cel puțin o parte din teritoriul ucrainean ocupat.

Dar dacă până la începutul primăverii anului viitor se va dovedi că Putin nu și-a atins obiectivele, ce îi va mai rămâne atunci? În acest moment, riscul utilizării demonstrative de către Rusia a armelor nucleare tactice va crește dramatic. Din nou pentru a speria Occidentul, de data aceasta cu posibilitatea “apocalipsei” și pentru a forța Ucraina să capituleze.

Acest lucru ar putea duce la noi pierderi de vieți omenești în război (dar nu critice sau catastrofale, efectul unor astfel de arme ar fi limitat). În consecință, nu ar schimba cursul războiului în favoarea Rusiei, ci doar l-ar face mai înverșunat și mai intransigent. După astfel de acțiuni ale armatei ruse, rezistența Ucrainei la agresiunea rusă nu va mai avea limite. Războiul va deveni un război total, folosind toate forțele și mijloacele posibile, inclusiv pe teritoriul rusesc.

Cu toate acestea, aventura nucleară a lui Putin ar putea aduce lumea foarte aproape de un război nuclear global. Din acest motiv, Occidentul și, eventual, China vor lua măsuri pentru a preveni acest scenariu catastrofal. Și poate că, până atunci, în Rusia vor avea loc schimbări care vor neutraliza riscul de catastrofă pentru Rusia însăși.

Sursa: Vladimir Fesenko (Director al Centrului Penta pentru cercetare politică aplicată)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *