Externe

Operațiune de tip „steag fals”. Ce spune Germania după apariția noilor informații despre exploziile de la gazoductele Nord Stream

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius a avertizat miercuri, 8 martie, împotriva tragerii unor concluzii premature după apariția unor noi informații cu privire la exploziile de la gazoductele Nord Stream, oficialul de la Berlin sugerând că atacul ar putea să fi fost o operațiune de tip „steag fals” menită să discrediteze Ucraina, relatează Reuters.

Comentariile lui Pistorius vin după ce marți, citând informații revizuite de oficiali americani, cotidianul The New York Times a afirmat că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au incapacitat gazoductele construite pentru a livra gaz rusesc Germaniei.

Un reportaj separat difuzat de ARD, radiodifuzorul public al Germaniei, și ziarul Zeit afirmă că autoritățile germane au reușit să identifice ambarcațiunea folosită în timpul misiunii de sabotaj. Potrivit surselor citate un grup de 5 bărbați și o femeie a închiriat un iaht de la o companie din Polonia deținută de cetățeni ucraineni.

Grupul ar fi făcut acest lucru folosind pașapoarte false, naționalitatea lor reală nefiind cunoscută cu certitudine.

„Trebuie să facem o deosebire clară dacă a fost un grup ucrainean, dacă s-ar fi putut întâmpla la ordinele Ucrainei, sau un grup pro-ucrainean care a acționat fără cunoștința guvernului”, a declarat miercuri Boris Pistorius.

„Însă avertizez împotriva tragerii unor concluzii pripite”, a declarat el la Stockholm, unde se află pentru a participa la o reuniune a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană.

Pistorius a spus de asemenea că „este la fel de probabil” ca atacul să fi fost rezultatul unei operațiuni de tip „steag fals” care a avut obiectivul de a da vina pe Ucraina.

Ucraina neagă orice implicare în exploziile de la gazoductele Nord Stream

The New York Times nota marți că nu există nicio dovadă care să lege atacul de guvernul Ucrainei sau alte structuri ale statului ucrainean.

Mai mulți înalți oficiali ucraineni au afirmat deja că Kievul nu are niciun fel de legătură cu atacul, reiterându-și poziția de după descoperirea exploziilor în luna septembrie a anului trecut.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, aflat la rândul său în Suedia după ce a fost invitat să participe la summitul miniștrilor de Apărare din UE, a afirmat miercuri că informațiile apărute în presă sunt „puțin ciudate”.

„Este ca un compliment pentru forțele noastre speciale. Dar aceasta nu a fost activitatea noastră”, a declarat acesta, subliniind încă o dată că guvernul ucrainean nu a avut nimic de-a face cu exploziile de la conductele Gazprom din Marea Baltică.

Fiind întrebat de reporteri cu privire la acest lucru, Reznikov a spus că nu este îngrijorat că aceste informații apărute în presă ar putea slăbi sprijinul Occidentului pentru țara sa.

Ambele gazoducte Nord Stream erau inactive în momentul în care au avut loc exploziile. Nord Stream 2 nu a mai fost dat în funcțiune după ce Germania a suspendat autorizarea proiectului pe 22 februarie, în timp ce Nord Stream 1 a fost oprit de Rusia la începutul lui septembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Intrebare intrebatoare :
    Cine stia cel ma bine traseul conductelor si situatia ( strea) lor in acel moment ?
    Cine stia cel mai bine ca nu exista ( nu s-a livrat ] gaze in conducte ?
    Cine avea nevoie de un “Cassus Belli ” si sa afirme ca Europa e impotriva ei ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *