Politică

Operatiunea Miliardul sau De ce a ars Parlamentul?

Reconstructia sediului parlamentului a fost initiata inca in anul 2006, a declarat primarul general al capitalei Dorin Chirtoaca. Conform unei schite de proiect, prezentata administratiei publice locale de catre Ministerul Dezvoltarii Informationale, se planifica extinderea salii de sedinte si constructia unei anexe. Dorin Chirtoaca sustine, insa, ca primaria nu va elibera autorizatie pentru lucrarile de reconstructie a sediului legislativului spre a nu „legifera” sumele exagerate ce urmeaza a fi cheltuite la aceste lucrari.

Recent, Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului al R. Moldova a solicitat eliberarea autorizatiei pentru efectuarea lucrarilor de reconstructie a cladirii parlamentului, cu amenajarea teritoriului adiacent. Functionarii primariei au constatat, insa, ca documentatia de proiect este elaborata conform unei schite de proiect coordonata de primarie inca in anul 2006.

„Sunt absolut stranii acuzatiile ce se aduc partidelor de opozitie in urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, din moment ce de trei ani se pregatea reconstructia cladirii legislativului”, a conchis primarul general, precizand ca „dupa ce s-a obtinut certificatul de urbanism pentru proiectarea obiectivului, la doar cateva zile se solicita si eliberarea autorizatiei de construire. Prin urmare, proiectul de reconstructie era deja elaborat”.

In acelasi timp, Dorin Chirtoaca a informat ca, potrivit proiectului de executie, reconstructia cladirii parlamentului va costa 250 milioane 574 mii lei. „Autoritatile municipale au facut un calcul din care reiese ca pentru reconstructia fiecarui metru patrat se va plati cate 1500 euro, in timp ce constructia unui metru patrat la ora actuala nu depaseste suma de 300 euro, iar pe piata un metru patrat construit valoreaza intre 700-1000 euro”, a subliniat edilul capitalei. „Asadar, costurile pentru reconstructia sediului parlamentului sunt cu totul exagerate”, a declarat primarul.

In context, Dorin Chirtoaca a subliniat ca este necesara o expertiza a proiectului si a devizului de cheltuieli. „Or, din actele depuse la primarie reiese o incalcare sau un furt”. Primarul de Chisinau a declarat ca actualmente asistam la inca un act de batjocura, dar societatea trebuie sa cunoasca ce se ascunde de fapt in spatele „operatiunii miliardul”, pentru ca anume atat urma sa se cheltuiasca pentru reparatii la sediile presedintiei si parlamentului, conform spuselor lui Vladimir Voronin.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *