„Opinia Ambasadorului SUA despre necesitatea unei alianțe între forțele proeuropene este o premieră” / DECLARAȚIE
Potrivit lui Cenușă, citat de Ziarul Național, o asemenea gândire se pliază pe conceptul „politicii utile”, care pune accentul pe interesul național mai mult decât pe rivalitățile dintre partide.
„În cazul de față, interesul comun prevalator ar fi continuarea agendei europene. Opinia Ambasadorului SUA o pune pe Maia Sandu și Andrei Năstase într-o situație de incomoditate, deoarece aceștia și-au construit ideologia politică pe contracararea regimului oligarhic. Totodată, devine inevitabilă întrebarea: cum PAS și Platforma „DA” comunică cu reprezentanții SUA sau cine comunica mai convingător – PD sau PAS și PDA”.
Cenușă mai spune că din scenariul descris de Ambasadorul James Pettit reiese ca rolul tuturor forțelor pro-UE este de a păstra cursul european pe un fundament solid. „Acest lucru arată că partenerii externi sunt conștienți de faptul că socialiștii pot obține victoria la alegeri, dar nu și majoritatea parlamentară. Până acum Maia Sandu a exclus orice coaliție cu forțele oligarhice, în timp ce democrații mențin oferta de a face o coaliție. Cu cât mai des liderul PAS refuză un asemenea scenariu, cu atât mai mici sunt șansele ca votanții loiali opoziției extra-parlamentare să-l accepte”, afirmă analistul.
Unica întrebare la care nu au răspuns Maia Sandu și Andrei Năstase, potrivit lui Cenușă, e faptul dacă sunt dispuși să facă o coaliție postelectorală cu PD în cazul în care Vlad Plahotniuc va abandona definitiv partidul pe care îl conduce.
Timpul.md