Actualitate

OPINIE / Cea mai mare problemă a guvernării de la Chișinău e comunicarea cu oamenii

Eu nu mă pricep în economie și nu o să discut despre noile reforme fiscale. O să scriu strict despre partea de comunicare. Despre cum putea fi îndulcită pastila amară a reformelor. Deoarece, ca eveniment PR – totul a fost un dezastru.

Să începem de la faptul că se putea de negociat cu partenerii europeni o perioadă de jumătate de an, în care banii să vină fără condiții draconice. Ca un gest de bunăvoință și suport pentru tânăra democrație.

Iar reformele, care oricum vor intra în vigoare mai târziu, să fie anunțate treptat, gradual și numai după ce oamenii au simțit cât de puțin schimbările spre bine.

De ce să nu pregătești opinia publică pentru aceste schimbări – să sperii oamenii cu găurile din buget, să îi ameninți cu default-ul, să aduni păreri din domeniu și să explici clar, cu cifre avantajele unor reforme dureroase.

De ce să ieși și să zici că tiranul a plecat, a lăsat o gaură în buget, și voi, oameni eliberați – o să plătiți pentru asta? Întrebarea care apare în capul unui simplu cetățean e una – de ce tiranul nu m-a pus să plătesc, iar salvatorul – da?
Cine e atunci tiranul?

La fel s-a acționat și cu celelalte inițiative. Comunicate scrise strâmb, fără experiență, fără suflet. Unele și aceleași fraze incoerente, pierdute în limbaj birocratic – pe care nu îl vorbesc 80% din oamenii din țară. Canale de distribuție a mesajului absolut greșite.

Problema e că susținătorii Guvernului Sandu traiesc într-o bulă informațională pe Facebook și din care fac parte în mare parte oameni care nu trăiesc în Moldova.

Aceeași oameni își pun like-uri la postările lor, prinși într-un cerc închis de informație care nu iese de acolo și la ceilalți 80% din votanții altor partide.

La polul opus avem PSRM-ul. Ca un piton experimentat, el așteaptă ca prada să îi vină singură în gură. Daca o să faceți o analiză simplă la cum sunt arătate evenimentele la media PSRM și cea ACUM – zici că sunt două partide de opoziție – nu în coaliție.

Ăștea așteaptă cuminte când noul Guvern va face toate greșelile posibile, va ridica toate prețurile posibile și va cheltui tot creditul de încredere a cetățenilor pentru ca în ajun de alegeri anticipate declanșate tot de ei – să iasă și să zică – le-am dat timp suficient să arate că pot – nu au putut. Am făcut compromisuri destule.

Nu au arestat pe nimeni, nu au întors bani – au ridicat prețurile și lumea vrea un stat cinstit – jos cu ei – vrem majoritate.
Culmea e că o vor primi. Și o vor primi cu lozinci simple: Drumuri bune, alocații pentru copii, renașterea programului Prima Casă, închisoare pentru hoți.

Ideea de Europa a fost călcată în picioare de toate guvernările, deci pe entuziasm gol – alegeri nu câștigi.

E nevoie de măsuri populiste și de hype major. Aici PSRM are experiență vastă pe care o va folosi din plin la următoarele alegeri.

Scumpirile mari la energie – iar cu ele și scumpirile în lanț la toate – vor fi arătate ca fail total și exclusiv a hipsterilor din guvern. PSRM îl va aduce la Chișinău pe Putin în ajun de alegeri- și ăsta va veni cu gaz ieftin și piețe deschise pentru produsele noastre.
Ce va alege lumea în prag de iarna?

Gaz ieftin și căldură în case sau magneți cu Grote Markt din Brussels pe frigiderul gol?

Socialiștii vor avea majoritatea la locale, e clar.

Dar dacă socialiștii capătă majoritatea la parlamentare, pentru ce s-a luptat? Pentru ce întreg sacrificiul?
Oare asta vor basarabenii?

De ce să nu fii smart și să arăți oamenilor lucrurile din altă perspectivă? Să faci hype pe lucruri pozitive care pot fi implimentate rapid și cu impact mare. Să trimiți în sate oameni de la partid nu doar de alegeri, dar inclusiv pentru a povesti despre noile reforme, și multe alte lucruri legate de comunicare de care trebuie să se ocupe o echipă dedicată.

Ori, trăim într-o perioadă când nu contează cum ești, contează cum pari. Și comunicarea, sau propaganda e cheia către tot. Nu trebuie să ne fie teamă de ea. Propaganda e ca toporul în politică – cu ea poți omorî și tot cu ea poți construi.

Situația e simplă.
E vorba doar de unghiul de vedere și e o problemă gravă de cumunicare.

Ce se întâmplă ACUM – castanii sunt scoși din foc cu mâinele Guvernului Sandu, dar despre asta știu doar cei abonați la pagina Maia Sandu.
Dintr-o parte însă, procesul arată mai mult cum Guvernul Sandu fură castanii iar la copaci le dă foc.

Iar colegii actuali de coaliție vor avea grijă ca asta să arate așa și în continuare.

Anatol Untura
https://www.facebook.com/moldovamea/posts/2971048726300499
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *