Actualitate

Opinie: Dacă Putin recunoaște independența republicilor Donețk și Lugansk, apar motivele de război. „Treaba devine cu adevărat periculoasă”

„Dacă Putin recunoaște independența celor două republici, apar motivele de război. În primul rând, sunt aruncate la gunoi acordurile de la Minsk, ceea ce înseamnă că nu mai există niciun acord de încetare a focului, toate negocierile de până acum sunt egale cu zero. Lipsa unui minim cadru juridic asigurat de un armistițiu înseamnă că luptele pot începe în orice moment. Pot ataca separatiștii, că oricum pe ei nu are cine să-i tragă la răspundere. Pot ataca ucrainenii ca să elimine problema republicilor independente. Indiferent cine începe, Putin vine să calmeze situația – în locul unei „invazii” lipsite de logică vom avea o misiune de menținere a păcii”, explică George Damian ultimele evenimente din regiune.

Jurnalistul anticipează și o a treia variantă pentru ceea ce urmează să se întâmple – „nu atacă nimeni și Ucraina intră în logica transnistrizării”.

„Am văzut ce înseamnă asta în Republica Moldova: adio NATO, adio UE. (Nu băgați în seamă ce zic cei de la Chișinău și trompetele lor din București, au ieșit din orice calcule de multișor, Republica Moldova mai rămâne multă vreme în zona gri). Pentru Putin, recunoașterea independenței celor două republici nu-l costă nimic și-i oferă toate opțiunile posibile câștigătoare, indiferent de scenariu”, a scris George Damian pe pagina de Facebook.

Amintim că Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat astăzi, cu votul a 351 de parlamentari, proiectul de rezoluție privind recunoașterea așa-ziselor „republici populare Donețk și Lugansk”, aflate pe teritoriul Ucrainei. Documentul urmează să fie trimis lui Vladimir Putin.

„Recunoașterea va crea temeiuri pentru asigurarea garanțiilor de securitate și protejarea locuitorilor republicilor de amenințările externe”, a anunțat președintele Camerei inferioare a Parlamentului Federației Ruse, Veaceslav Volodin.

Decizia a fost luată în ziua în care Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că o parte dintre forțele armate concentrate la granița cu Ucraina vor reveni în cazărmi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *