Economie

(OPINIE) Moldova a îngrozit China cu un rechin butaforic

Ce cadou frumos de Crăciun! Un cadou din care mulţi se vor înfrupta din plin şi cu plăcere. Şi aici nu mă refer neapărat la populaţia ţării, ci mai degrabă la conducătorii noştri din Guvern. Acum au aproape irepetabila ocazie să raporteze cea mai mare creştere economica de la „descălecare” (anul 1991) încoace. Atât de sus ne-au ridicat PIB-ul statisticienii că şi chinezii ne privesc cu un fel de invidie 🙂 . Cum să nu fii invidios când mega-motoarele chinezeşti au produs în al treilea trimestru 2013 o creştere de doar 7,8%, iar motoraşul moldovenesc a dat un randament de 12,9% în acelaşi trimestru şi 8% pe toate cele nouă luni ale anului.

Bine. Am ironizat, poate şi ne-am amuzat, dar acum să ne uităm atent la cifre. Că nu de alta, dar încălecaţi pe armăsarul euforiei, ar putea să scăpăm esenţialul şi în anul care vine (2014) să ni se schimbe brusc fericirea în scârbă.

Este clar pentru toată lumea, economia moldovenească a fost împinsă înainte de Dumnezeu care ne-a dat un an agricol foarte bun, cu o creştere de 30,2% în nouă luni, faţă de un regres cu 22,4% pe parcursul anului 2012, dar şi de ţările partenere în comerţul cu braţe de muncă, dar şi cu mărfuri şi servicii. Adică, în zece luni 2013 moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă peste 1 miliard 300 milioane de dolari (şi aceasta este doar statistica oficial înregistrată) în creştere cu 7,6% faţă de zece luni ale anului 2012. Trebuie să amintim că pe parcursul anului 2012 transferurile de peste hotare au avut o evoluţie mult mai modestă, de numai 3,5%. La exporturi avem un tablou similar. În zece luni livrările peste hotare au crescut cu 10,6%, faţă de regresul cu 2,5% în 2012. La evoluţia bună a exporturilor din acest an a contribuit şi…., corect, agricultura.

În concluzie, darul dumnezeiesc şi factorul extern ne-au făcut gospodari. Adică ne-au adus, în mare parte, acolo de unde am picat în 2012. Deci, miracolul nu e chiar miracol.

Şi dacă în anul 2014 nu vom avea o groapă din care să ieşim, şi este sigur că nu o vom avea, ne va fi mult-mult mai greu să avem parte de o nouă surpriză de la statisticieni. Adică, PIB-ul ar putea să-şi înjumătăţească ritmurile săltăreţe din 2013 dacă nu creăm surse interne de creştere a economiei. Or, Dumnezeu şi factorul extern ar putea să nu mai fie atât de favorabil. Şi acest lucru pare destul de evident.

Guvernul "estimează": În trei ani salarial mediu lunar va atinge 5100 lei

De exemplu, economiile celor trei ţări din CSI, unde direcţionăm aproape 38% din exporturi şi de unde moldovenii trimit acasă cei mai mulţi bani, sunt la un pas distanţă de regres. În 10 luni a.c., economia Federaţiei Ruse a înregistrat un avans de numai 1,3%, cea a Belarusiei de numai 1,1%, iar economia Ucrainei este pe minus, conform datelor Comitetului de Statistică al CSI.

Plus la aceasta, Rusia impune condiţii tot mai drastice muncitorilor moldoveni şi în 2014 ar putea să ne mai facă o surpriză (nu este exclus să apară şi altele) atunci când vine vorba de banii transferaţi acasă.

Iar motoarele interne pot fi pornite doar prin reforme mult mai profunde, mai ales in justiţie şi combaterea corupţiei care ne papă o bună parte din capacitatea de creştere, şi prin crearea un mediu investiţional mult mai favorabil. De exemplu, în ceea ce priveşte investiţiile străine situaţia e jenantă: 177 milioane USD investiţii străine directe în jumătate de an 2013. Dacă mai scădem ieşirile de capital, care s-au cifrat la 54 milioane USD, atunci rezultatul net e şi mai minuscul.

Deci, să ne rugăm de reforme! Dar cum rugile nu prea au efect într-un an preelectoral, le sugerăm chinezilor să stea liniştiţi, saltul nostru este unul butaforic: am sărit şi am aterizat exact de unde am pornit.

Să ne auzim de bine în anul care vine! Tineţi ritmul!

Anatol Câșlaru
vox.publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *