Actualitate

OPINIE: Nu știu dacă mai votez vreodată

Cetățenii de rând cunosc termenul „vot” cu sensul „alegere”, adică dintre mai mulți candidați este ales unul-doi. De când cu tulburarea apelor: ba despre votul uninominal, ba despre cel mixt, alegătorul are dureri de cap: ce se dorește de la el? Să fie ascultător, docil, umil și să voteze cum i se va spune!

În ultimii ani, în R. Moldova, alegerile se făceau pe liste de partid. Buletinele, uneori, erau lungi de aproape un metru. Era cum era, căci în Parlament veneau și oamenii de valoare (politicieni prin vocație), dar și cozi de topor (care traversau ulița de la un partid la altul, fără scrupule). În ultimii ani s-au perindat prin fața alegătorilor fețe cunoscute, dar și mulți necunoscuți, care așa și vor rămâne.

După ninsorile și gerul din iarnă, PD a început o agitație furibundă pentru schimbarea clasei politice, dar nu oricum, ci prin schimbarea sistemului electoral. Mai întâi au umplut străzile „țării” cu placate și bannere, care promovau votul uninominal, adică pe circumscripții. Au făcut atâta zarvă pe la posturile de radio și TV, că-ți părea că de acolo va veni bunăstarea noastră. Nu a fost decât o bulă de săpun.

Sub influența PSRM (Dodon), brusc, fără prea multe explicații, PD a cotit-o spre votul mixt. Mixt înseamnă mixt: ori așa, ori așa, nici așa, nici așa. Un fel de două feluri: 50 + 51 sau 51 + 50. Care-i diferența?

În această campanie de informare/dezinformare totul este imprevizibil, mai ales că politicienii guralivi (tip Candu), când merg prin Europa, spun că vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Adică le vor examina, vor discuta și vor concluziona ce și cum să facă. Aici, printre ai săi cetățeni, mesajul e altul: nimeni nu ne poate indica ce facem noi pentru țara pe care o avem la dispoziție, de moment.

Vocea celor de la conducerea statului este una scâncită în raport cu Europa. La Bruxelles, premierul a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral…

Adică noi vrem bani, dar voi acceptați toate „nebuniile” noastre.

De fapt, sunt niște idei proaste de a schimba acum ceva, căci peste un an vor fi alegeri, iar, atât schimbarea sistemului electoral, cât și alegerile, costă bani mari. Banii aceștia n-o să fie luați din buzunarele pline ale oligarhilor, ci din cele goale ale poporului sărăcit, tot de politicieni.
Oricare ar fi forma sistemului electoral, dacă e gol conținutul ca o nucă seacă, atunci nu vă așteptați la zile bune. Aceasta e părerea mea, dar și a multor alegători onești. Dar eu nu știu dacă mai votez vreodată…

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *