Opinii și EditorialeUE / Nato

OPINIE. O nouă victorie pentru Republica Moldova, intrarea sub umbrela de securitate extinsă a NATO

După decizia Consiliului European de a accepta Republica Moldova ca stat candidat la Uniunea Europeană, țara noastră obține o victorie în plan extern, și anume intrarea sub umbrela de securitate extinsă a NATO, consideră istoricul arădean Antoniu Martin.

„Recentul summit al NATO de la Madrid este deja considerat în mediile politice internaționale ca fiind unul istoric. Noul mediu de securitate a determinat definirea unui nou concept strategic al celei mai importante alianțe politico-militare. Dincolo de deciziile care privesc aderarea Finlandei și Suediei, consolidarea forței de reacție care va ajunge la 300.000 militari, la întărirea flancului estic, NATO a cuprins în noua abordare și intensificarea sprijinului politic și practic pentru parteneri – Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova și Georgia”, consideră istoricul.

Totodată, Antoniu Martin precizează că demersul a avut scopul de a susține independența politică a statelor respective.

„Documentul NATO de la Madrid din 29 iunie este așadar unul cu valențe strategice și pentru Republica Moldova. Este foarte important că în documentul care va defini strategia NATO pentru anii care vor urma, Republica Moldova a fost inclusă ca partener. Cu siguranță această abordare va deschide perspectiva dinamizării colaborării pe palier militar dintre Republica Moldova și NATO”, a adăugat el.

Martin mai spune că preocuparea pentru securitatea Republicii Moldova este o realitate atât la nivelul NATO, cât și al UE.

„În acest sens, se înscrie și asistența financiară alocată armatei Republicii Moldova de către Consiliul European în cadrul Instrumentului European pentru Pace, în valoare de 40 milioane euro. Iată că după decizia Consiliului European de a accepta Republica Moldova ca stat candidat la UE, mai obține o victorie în plan extern, aceea de a intra sub umbrela de securitate extinsă a NATO”, a conchis istoricul arădean.

În cadrul Summitului de la Madrid, care a avut loc în perioada 29-30 iunie, NATO și-a propus un pachet de măsuri de asistenţă şi pentru parteneri, printre care și Republica Moldova. Măsurile de sprijin sunt prevăzute în Conceptul Stategic al NATO.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se întâlnesc cel puțin o dată pe an într-un stat membru pentru a coordona strategia defensivă și pentru a discuta acțiunile Alianței la amenințările de securitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Bravo, bravo, bravo Maia Sandu! Acum, sa ne imaginam că Dodoloaie, sau altul ca el, era președintele Moldovei. Vai și amar de capul cetățenilor avea să fie! Toate laturile mesianismului hidos și bestial de suburban le-ar fi otrăvit sufletele și existența. Războiul odiosului luliPutin ne-a arătat fata hidoasa a muscalului. Prin putinisti. Rușii sunt cruzi, ignoranti si se simt bine când îl vede pe “celălalt” la pământ.

  2. Iată Donone, Cioronine & K* ce vrem noi cu toții – să avem un scut față de barbarismul rusesc, pe care voi și azi cu tot războiul din Ucraina îl promovați !
    Kanalii trădătoare, cât vi se plătește să lustruiți fundul lui putler ?
    N.B.
    Dacă buneii noștri afost deportați cu forța în Siberia, voi cărați-vă singuri, cât mai sunteți liberi. Va veni timpul să răspundeți !

  3. Veste tristă și îngrijorătoare pentru pionii rușinii din Moldova republicană. După toate eșecurile și multele iluzii spulberate, asta le mai lipsea: o nouă ”provocare”! Vremuri de bejenie pentru potlogari, până și pingelele, lele, se scumpesc! Se îmbolnăvesc tâlharii, năimiții și închinătorii la idoli și încep să-și fure singuri căciula, pufoaica și gamela, moștenirea prețioasă din partea moșitorilor moldovenismului, statalismului și pseudonaționalismului moldovenesc. Pe de altă parte, încă o dezamăgire: pacificatorii, toropiți, plictisiți și ruginiți de inactivitate, nu vor mai avea ocazia și plăcerea să facă o excursie ”într-o oră” la Chișinău, călare pe zmeii lor schilodiți. Nu de alta, dar ar putea fi blagosloviți de vre-o ”sfântă” nepravoslavnică.

  4. Romania v a scos din mocirla . Acum avetzi
    ocazia sa va batetzi joc de ei inca si mai mult.
    Mai adaugatzi tancuri indreptate spre roman
    ia, mai luatzi i cu pietre pe romanii care va vi
    ziteaza asa cum o facetzi de multzi ani dar ni
    meni nu sufla o vorba.
    Noi stim sa facem hore dar stapanul nostru e
    ste putin, zice maldafanul.

  5. Imi pare rau sa spun asta, dar umbrela NATO protejeaza numai tarile NATO. Moldova sub protectia NATO este totusi un vis frumos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *