Ultima oră

Opinie: Piața UE este foarte complexă, iar economia noastră este una primitivă

Unicul potențial al Acordului care a fost valorificat este creșterea exporturilor cu 8% în toamna anului trecut, care cu timpul s-a diminuat, susține analistul economic Roman Chircă. Republica Moldova, însă, nu a aplicat pe deplin standardele sanitare și fitosanitare ale Uniunii Europene, iar fiindcă nu există condiții pentru atragerea investițiilor și statul se confruntă cu o recesiune, exporturile spre Uniunea Europeană vor scădea, potrivit lui Roman Chircă.

”Pe fundal de recesiune și criză economică eu cred că volumul exporturilor spre UE va scădea și Acordul nu va putea fi valorificat atâta timp cât nu vom avea un climat investițional care să asigure capacități dar și calitate de producție necesară pentru export către UE”, a declarat Roman Chircă.

O opinie similară are și expertul Viorel Gârbu, potrivit căruia Republica Moldova a avut așteptări prea mari de la acest Acord. Piața Uniunii Europene este foarte complexă, iar economia noastră este una primitivă și nu face față condițiilor de pe piața. În plus, autoritățile n-au făcut nimic ca să stimuleze dezvoltarea economică, ba, mai mult, au împiedicat-o, astfel că, pe termen scurt, nu există premise pentru o dezvoltare a exporturilor în această regiune. Viorel Gârbu susține că de vină sunt în primul rând autoritățile, dar și producătorii, care sunt nepregătiți pentru orientarea exportului pe piața comunitară.

”Din păcate statul în Republica Moldova se luptă cu economia și nu o ajută să se dezvolte, iar antreprenoriii sunt așa cum sunt și ei – foarte naivi și dezorganizați. Dar atunci când economia nu merge bine în final răspunedearea este a statulu”, a declarat Viorel Gârbu.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a acestui an, exporturile spre Uniunea Europeană au crescut cu mai puțin de 1% față de aceeași perioadă a anului tercut, când încă nu era aplicat Acordul de liber schimb. În schimb ponderea exportului pe piața comunitară a crescut de la 53 la 63 la sută, pe fundalul scăderii drastice a exporturilor în statele CSI. Principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova în Uniunea Europeană sunt România, Italia și Germania.
 
Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *