Actualitate

Opinii împărţite privind revendicările Forumului civic, care ”s-a focusat pe domeniile care necesită schimbări urgente”

Analistul Nicolae Negru consideră că majoritatea revendicărilor sunt foarte bune. „Este un text excelent. Dar sunt anumite puncte care pot fi îmbunătăţite. Există o asemănare dintre aceste revendicări şi condiţiile puse de România şi ceilalţi parteneri externi pentru deblocarea asistenţei financiare. Dar nu văd necesitatea de fi inclusă în acest text şi alegerea directă a preşedintelui”, a opinat Negru.

Expertul Corneliu Ciurea, consideră că revendicările Forumului civic nu reprezintă ceva nou. „O parte din aceste revendicări sunt politizate, o bună parte au fost scrise sub influenţa Platformei „DA”, a spus Ciurea.

Expertul în economie, Viorel Gârbu, salută revendicările înaintate de către Forumul civic. „Moldova se confruntă cu probleme foarte grave, cu disfuncţionalitatea totală a instituţiilor statului”, şi-a argumentat poziţia expertul.

Unul din moderatorii Forumului civic, Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, a spus că atenţia Forumului s-a focusat pe domeniile care necesită schimbări urgente.

Participanţii la Forumul civic, care a avut loc săptămâna trecută la Chişinău, au cerut guvernării să numească un grup de dialog şi negociere, cu care vor fi purtate discuţii în perioada implementării revendicărilor. Printre revendicările solicitate se înscriu modificarea legislaţiei în domeniul sistemului bancar şi a Codului Penal pentru a elimina riscurile de fraude în continuare a băncilor şi pentru stoparea spălării de bani; selectarea guvernatorului şi a viceguvernatorului BNM în cadrul unui concurs jurizat internaţional; adoptarea cadrului legislativ pentru avansarea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei; consolidarea instituţiilor de drept, de reglementare şi control etc. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *