Editorial

Oportunismul politic, votul conștient și circul din Capitală

Nu sunt mulțumit de rezultatele lui Chirtoacă în acești ani, dar ce-a demonstrat Zinaida Greceanîi în aceeași perioadă? Atât ea, cât și Dodon, au dus oportunismul politic la un nou nivel după ce, ajunși în Parlament pe listele PCRM, îl trădează pe Voronin și votează președintele într-un mod obscur, fiind ghidată din umbră de adevărații beneficiari ai guvernării.

Atunci acest vot a fost prezentat de presa proeuropeană ca o reușită și un succes pentru stabilitatea politică, deși o construcție politică bazată pe oportunism și bani negri nu poate produce nimic util societății.

Scrutinul pentru Chișinău va fi unul simbolic, unde votul oferit va fi analizat în primul rând geopolitic, iar în planul doi se va discuta despre calitatea administrației publice locale și rolul pe care ar trebui să-l joace Parlamentul și Guvernul când vine vorba de Capitala țării. Ar trebui ca cetățenii să utilizeze conștient dreptul la vot și să aleagă primari responsabili, integri moral, încât ulterior cetățeanul responsabil să poată cere socoteală celor aleși pentru eventualele abuzuri.

Dar fiind amăgiți să votăm geopolitic și deci iresponsabil, vom clama după alegeri victoria sau înfrângerea Europei sau a Rusiei. Totuși, înfrânți sunt cetățenii care încearcă să voteze oameni cinstiți, iar votul lor nu va conta pentru că „ceilalți” reușesc prin cadouri și bani să scoată mai multă lume la vot.

Românii din R. Moldova ar trebui să fie inspirați de votul pro-Iohannis, care a mobilizat lumea la vot invitându-i să-și ia țara înapoi. Fără o prezență masivă la vot din partea electoratului conștient, Europa va afla în săptămâna viitoare că Moldova este roșie și partidele ce vor să anuleze votul pro-European sunt cele mai populare.

Pe lângă votul pentru orașele mari, va fi curios de urmărit și rezultatul pe țară, în special e foarte interesant să se afle câte procente vor acumula partidele lui Filat, Plahotniuc și Voronin. Merită să menționăm că CEC-ul condus de PLDM s-a opus vehement organizării unui exit-poll pentru Primăria Chișinău.

Oricâte piedici ar crea forțele ostile națiunii noastre, un simplu vot duminică ne-ar putea oferi o speranță pentru schimbare. Fără speranță, știți cu toții ce se întâmplă – cine pleacă ultimul să închidă lumina.

Avem circ (politic) în Capitală

Circul care are loc prin centrul Capitalei este efectul unui nou conflict pentru reîmpărțirea cașcavalului. Reacțiile populației au fost negative și în anii precedenți, de această dată însă războiul are loc concomitent cu proteste de stradă și cu un război ruso-ucrainean în vecinătate.

Nivelul de iresponsabilitate de care dau dovadă politicienii din vârful piramidei arată cât de oportuniști sunt, orice metodă este bună pentru a-și atinge un scop de moment, uitând că toate acțiunile lor afectează în primul rând viitorul acestui stat. Depărtarea puterii de interesele cetățenilor va acutiza și mai mult prăpastia din societate, fără o schimbare democratică care poate fi obținută printr-o prezență masivă la vot, R. Moldova riscă să meargă spre anarhie unde diverse grupări politico-economice vor pretinde dreptul de a conduce țara. Politicienii sălbatici din RM pot fi dresați, dar e nevoie ca duminică toți cetățenii să participe la vot. Constantin Tănase spunea într-un editorial că, dacă suntem forțați, ne vom ține și nasul astupat, dar vom merge la vot.

Nu hotarele fac un stat, ci spiritul care domnește acolo. Dacă cetățenii nu pot demonstra că ei contează prin participarea la alegeri, de ce ar trebui ca politicienii să se simtă responsabili pentru doleanțele societății?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *