Editorial

Opt

Volumul e intitulat „Opt”, după numărul celor incluși și a fost editată de Biblioteca Municipală.

De mai puțin de un an, Dumitru Crudu a reluat acest atelier de scriere creativă, pe care l-a mai condus (și înființat) în anii precedenți. De-a lungul acestor luni a lucrat cu mai mulți tineri, doar opt dintre ei fiind selectați pentru publicare.

Sunt sigură că unii dintre cei opt vor avea un cuvânt de spus cu timpul. Deja sunt voci care se disting clar: de la Veronica Ștefăneț și Rodica Gotca la Artiom Oleacu și Anastasia Palii.

Se observă cu ușurință că Vitalie Colț și Veronica Ștefăneț vin dintr-un spațiu plin de muzică, pentru că majoritatea textelor s-ar potrivi pe un album muzical. Doina Baciu încearcă să se definească prin antiteze, în timp ce Elena Răileanu se apropie mai mult de o poezie religioasă. Extrem de jună Iulia Iaroslavschi vine cu câteva texte care redau vădit tematica specifică vârstei.

Desigur că acești tineri nu sunt egali, și cred că vor mai crește în anii următori, însă tocmai diferențele demonstrează că Dumitru Crudu știe să-i încurajeze conform ariilor poetice preferate de ei, nu să forțeze (impună) o aliniere de gust și generație.

Iar un alt lucru care contează în mod deosebit e faptul că antologia e o dovadă a importanței atelierelor de scriere, a cenaclurilor literare, mici școli capabile să impulsioneze și să descătușeze talentul literar, acolo unde el există. Fiindcă e bine totuși să știm că astfel de participări nu pun talent acolo unde nu e, dar ajută un tânăr să ardă etapele, să ia o linie corectă a lecturilor necesare pentru creșterea lui ca literat, să fie conectat cu lumea literară din care face parte.

Recomand lecturarea acestei antologii, fiindcă de multe ori rămânem axați doar pe scriitorii deja consacrați, uitând că și ei au avut începuturi mai mult sau mai puțin convingătoare. Ar trebui, din când în când, să ne facem timp și pentru cei foarte tineri (în domeniu, nu neapărat biologic), fiindcă ei pot fi cei care vor trasa pe viitor harta literaturii din Basarabia.

Antologia apărută la Atelierul „Vlad Ioviță” e un pas în această direcție pentru că atrage atenția asupra generațiilor în curs de formare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *