8 rețete ingenioase pentru un mic-dejun sănătos, gustos și ușor de preparat
Cea mai importantă masă a zilei, micul dejun, trebuie diversificată pentru a nu deveni plictisitoare. Iar asta este valabil la toate vârstele. ,,Cine nu sare peste micul dejun, are șanse mai mici să se îngrașe de-a lungul vieții, are performanțe fizice și psihice mai bune, ba chiar copiii rezolvă mai bine probleme de matematică. Dacă nu mâncăm dimineața, este probabil ca în jurul orelor 11-12 să apară o senzație intensă de foame care să fie «rezolvată» prin dulciuri sau alte produse hipercalorice”, explică nutriționistul Corina Zugravu.
Variante pentru toate vârstele
Dacă nu reușiți să îl convingeți pe cel mic să mănânce dimineața, puteți încerca niște variante noi. Rețetele de mai jos nu sunt însă indicate doar celor mici, ci și adulților care țin la siluetă și la sănătate.
Chiflă cu banane
Chifla și banana conțin fibre, iar untul de arahide, proteine. Se amestecă două linguri de unt de arahide cu o linguriță de miere și un vârf de cuțit de sare. Se unge apoi o chiflă integrală și se adaugă felii de banane.
Sendviș cu cremă de brânză și căpșuni
Se amestecă o lingură de cremă de brânză cu conținut redus de grăsime cu 1/4 linguriță de miere și cu 1/8 linguriță de coajă de portocală.
Ungeți apoi două felii foarte subțiri de pâine integrală cu acest amestec. Feliați două căpșuni medii și puneți-le pe una din feliile de pâine, apoi puneți cealaltă felie deasupra.
Jeleuri cu struguri și mere
Aveți nevoie de: 2 cești de suc de struguri albi, 1 cană de apă rece, 4 plicuri de gelatină, 1/3 ceașcă de zahăr, încă 1 cană de suc de struguri negri, 1 măr roșu mediu, tăiat cuburi și o cană de struguri fără sâmburi.
Fierbeți la foc mare cele 2 cesti de suc de struguri albi într-o cratiță. Între timp, turnați apă într-un castron mare termorezistent.
Puneți gelatina în apă, lăsați să stea timp de trei minute. Adăugați sucul fiert și amestecați două-trei minute, pentru a dizolva complet gelatina. Puneți zahărul și amestecați timp de un minut. Adăugați apoi sucul de struguri negri.
Lăsați la frigider o oră-o oră și un sfert până când amestecul capătă consistență de budincă. După o oră începeți să verificați o dată la 5 până la 10 minute, ca să nu se se îngroașe prea tare.
După ce scoateți de la frigider amestecați până când devine uniform. Adăugați apoi merele și strugurii. Turnați amestecul într-o tavă și acoperiți cu folie de plastic.
Puneți tava la frigider și lăsați-o aproximativ trei ore. Pentru a testa dacă e gata, atingeți -o cu degetul. Dacă degetul nu se lipește înseamnă că e gata.
Fulgi de ovăz cu măr
Adăugați un măr în bolul cu fulgi de ovăz, pentru un mic dejun gustos și sănătos.
Puneți peste fulgii de ovăz și niște iaurt grecesc și puțin zahăr brun.
Portocale și scorțișoară
Decojiți patru portocale apoi tăiați-le în șase. Amestecati 2 linguri suc de portocale, 2 linguri suc de lamaie, 1 lingură de zahăr și 1/4 linguriță de scorțișoară pudră și puneți-le peste portocale.
Biluțe cu unt de arahide și măr
Amestecați într-un bol morcovi și mere rase, unt de arahide și fulgi de ovăz. Apoi modelați-le sub formă de biluțe.
Musli Tutti-Frutti
Musli conțin un amestec de cereale pline de proteine și fibre, ovăz, fructe uscate, nuci și semințe. Adăugați iaurt și fructe proaspete pentru o masă sănătoasă și colorată.
Mod de de preparare:
Se amestecă 1/4 cană fulgi de cereale cu 1/2 cană de iaurt degresat sau cu puține grăsimi.
Se adaugă 1/2 ceașcă de afine, 1/4 cană de mere tăiate cuburi, 1/4 ceașcă de banane tăiate rondele. Se pune 1-2 lingurițe de miere sau sirop de arțar.
Omletă din albușuri de ou cu brocoli
Aveți nevoie doar de trei ingrediente: albușuri de ou, mozzarella și broccoli. Se pregătește clasic. Această omletă are un gust minunat și conține aproape 27 de grame de proteine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!