Cultură

Opt teatre din România şi R. Moldova vor participa la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău

Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și Institutului Cultural Român.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Petru Hadârcă, a menţionat că de la bun început şi-a dorit ca această reuniune să devină o tradiţie şi o normalitate, astfel încât „timp de 12 zile să dispară frontierele, iar teatrele româneşti să se simtă la ele acasă”.

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol, a afirmat că Reuniunea Teatrelor Naţionale este cel mai important proiect cultural pe care îl are ţara noastră cu România. „Prin acest proiect, spectatorul poate să vadă spectacolele montate la cele mai importante teatre din România. Este un proiect de succes şi de suflet. Reuniunea este, în acelaşi timp, o expresie elocventă a dezvoltării industriilor creative”, a subliniat Andrei Chistol.

La rândul său, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a accentuat că Reuniunea Teatrelor Naţionale s-a extins în timp şi în spaţiu şi este cel mai costisitor proiect sprijinit de instituţia pe care o conduce, în acest scop fiind alocate peste 850 mii de lei moldoveneşti.

Ediţia curentă şi cea de-a 96-a stagiune a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” se va deschide mâine, la ora 18.00 cu spectacolul „În ochii tăi fermecători…” după Gib Mihăescu, regia Alexandru Vasilachi şi se va încheia pe 1 octombrie, la 19.00, cu spectacolul „Casa Zoikăi”, după Mihail Bulgkov, în regia lui Vitalie Drucec.

Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București participă la eveniment cu spectacolele „Idolul şi Ion Anapoda” şi „(D)efectul Placebo”, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu cu spectacolul „Familii” şi „Oidip” şi Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu „Elefantul din cameră sau The Vibrator Play” şi „Exploziv”. Teatrul Naţional din Târgu Mureş va prezenta spectacolele „O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărire” şi „Patru piesuțe politice despre dușmani”, iar Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași spectacolele „Goldberg Show” şi, „Seceta Roşie”. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău participă cu patru spectacole: „În ochii tăi fermecători”, „Copiii foametei. Mărturii”, „The Lucky Strike” şi „Casa Zoikăi”, iar Teatrul Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul cu spectacolul „Se caută un mincinos”. Teatrul Naţional "V. Alecsandri" din Bălți va participa cu un spectacol-lectură.

O secțiune aparte a evenimentului o constituie audițiile publice ale spectacolelor de teatru-document, realizate de Teatrul Național Radiofonic, București şi Radio Moldova, Chişinău.

Bugetul Reuniunii Teatrelor Naţionale, ediţia a III-a, constituie 3 milioane 500 mii de lei.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *