„Organica” PCRM-ului şi noii socialişti
Partidul lui Vladimir Voronin e pe ducă, cel puțin aşa părea la prima vedere. Dar am fost surprins să urmăresc luni seară câteva fragmente din emisiunea „În profunzime”, realizată de Lorena Bogza, emisiune la care a fost invitat liderul PCRM, Vladimir Voronin. Contrar aşteptărilor, am văzut nu un boşorog în agonie politică, un patriarh la apusul carierei sale, ci mai degrabă un lider de partid care încă ştie să conducă şi are forţă de convingere. Asta nu înseamnă că peste noapte am început să-l simpatizez pe Vladimir Voronin. Politica PCRM-ului mi-a stârnit întotdeauna doar scârbă şi semne de întrebare, însă politica aşa-numiţilor socialişti, plecaţi cu duiumul din partidul care i-a crescut, trezeşte o adevărată repulsie.
Oricât de antipatic ar fi Voronin pentru anumiţi cetăţeni ai acestei ţări, trebuie să recunoaştem că este un politician cu caracter. Acesta nu a pierdut încă încrederea unei bune părţi din societate. Iar actuala guvernare ar trebui să fie foarte atentă la o astfel de opoziţie, pentru că la următoarele alegeri s-ar putea trezi cu surprize. Cu toate loviturile pe care le-a primit în ultimii ani, PCRM reuşeşte să-şi menţină cursul politic şi să-şi păstreze alegătorul. Cel mai important este că PCRM formează o opoziţie pe care aşa-numiţii democraţi din perioada comunistă nu au fost în stare s-o demonstreze.
Singura problemă a comuniştilor este că nu reuşesc să găsească un lider tânăr, unul care l-ar putea înlocui pe Vladimir Nicolaevici. Toţi cei pe care mai ieri PCRM i-a înaintat în lumina rampei, astăzi s-au trezit în partiduţe, chipurile, socialiste. Vladimir Nicolaevici însă susţine că partidul este bine mersi, iar pe trădătorii de ieri şi de azi ai PCRM îi numeşte „organică”, adică „murdăria de care te speli în fiecare dimineaţă”. Aici liderul comunist a nimerit-o cât se poate de bine. Acest nou socialism miroase mult mai urât decât PCRM şi nu reprezintă deloc o mişcare în interesele proletariatului. Ce fel de socialişti sunt aceştia? Şmecheri în costume haute couture, cu tablete ultraperformante şi maşini de lux, care dau mai degrabă impresia de oligarhi decât de slujitori ai poporului muncitor. Ştiam că socialismul reprezintă o mişcare pentru proletari, pentru clasa muncitoare, pentru straturile de jos ale societăţii. Noul socialism din Moldova reprezintă acelaşi capitalism, doar că e mai cinic și mai ipocrit. Mâine aceşti socialişti s-ar putea trezi democraţi, liberali, unionişti, nazişti ş.a.m.d., în funcție de prețul benzinei pe piaţă şi fluctuaţiile valutei europene la bursă. Pentru că interesul urmărit de aceştia nu este nici pe departe unul social, ci unul personal. Politica însă nu iartă jocul dublu. Un exemplu benefic în acest sens este Iurie Roşca, politician care şi-a pierdut toată credibilitatea şi s-a transformat recent într-un boschetar politic. Acelaşi viitor îi paşte şi pe noii socialişti, care, însetaţi fiind de putere, şi-au trădat partidul. Vorba lui Ion Creangă: cine sare garduri multe, îi dă câte un par în c…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!