Culinar.md

Ouăle, altfel decât le ştii

Ouăle au următoarele componente:

Gălbenuşul: acesta se formează în ovarul păsării. Acest ovul este eliminat din foliculul ovarian şi trecând în oviduct poate fi fecundat.

Albuşul: acesta este secretat în straturi de către prima porţiune a oviductului. Albuşul are un conţinut ridicat de apă.
Membranele cochilifere: o membrană acoperă albuşul şi cealaltă are rol de a căptuşi faţa interioara a cojii.

Coaja: se formează din porţiunea distală a oviductului şi este constituită din săruri de calciu.

Cuticula: este partea care acoperă coaja la exterior şi apare prin uscarea mucusului existent la suprafaţă atunci când oul este expulzat.

Din punctul de vedere al greutăţii ouălor, acestea se încadrează în următoarele cantităţi: 30-70 g la cele de găină, 60-80 g pentru cele de raţă, 65-90 g la cele de curcă şi 150-200 g la ouăle de gâscă.

Digestia oului se face oarecum uşor. El excită mai puţin secreţia gastrică decât carnea. Totuşi, cel mai bine tolerat este oul fiert moale.

Consumul de ouă trebuie să fie redus pentru persoanele în vârstă, mai ales la cele care suferă de colesterol ridicat, afecţiuni inflamatorii şi litiază biliară. Acelaşi lucru este valabil şi pentru copii.
Ouăle sunt mult mai folosite în regimurile hiposodate şi curele de albuş fiert sunt foarte bune în tratamentul obezităţii. Oul este sărac în nucleoproteine, aşadar este indicat ca înlocuitor de carne în gută şi hiperuricemie.

Sunt o sursă importantă de proteine, minerale (fier şi calciu), dar şi de vitamine (A, D, E şi B). Cantităţile de vitamine din ouă variază în funcţie de specie, de hrană, dar şi de îngrijirea găinilor. Astfel, de exemplu, vara ouăle sunt de 2-4 ori mai bogate în vitaminele A şi D decât iarna.
Un dezavantaj este dat de cantitatea mare de colesterol, în medie conţine o cantitate de 0,4 g pentru un ou de găină şi mai mare pentru unul de raţă. Glucidele se regăsesc în cantităţi mici în albuş şi deloc în gălbenuş. Oul de prepeliţă are un gust mai pronunţat şi este mult mai mic. Ca să fie moale, trebuie să fie fiert doar 30 de secunde şi timp de 5 minute pentru a fi tare.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *