Pădurea Ţiganca, încă o proprietate de vis a familiei Voronin
La sfârşitul anului trecut, Procuratura Generală a iniţiat două dosare distincte pe anularea contractelor de arendă de pădure, pe un termen de 49 de ani, între SRL „Biotex-Com” şi Agenţia pentru Silvicultură „Moldsilva”. Primul se referea la pădurea de la Ţiganca, unde se spune că ex-preşedintele Voronin şi-ar fi evacuat toată averea şi animalele de la Condriţa, iar cel de-al doilea – la peste 1200 ha de pădure din Ocolul silvic Anenii Noi. În ambele cazuri, procurorii invocau ilegalităţi la întocmirea acestor contracte (care s-au făcut fără concursul şi permisiunea autorităţilor publice locale), dar şi îngrădirea pădurilor cu sârmă ghimpată şi interzicerea accesului oamenilor în pădurile publice.
În urmă cu două săptămâni, dosarul referitor la Ocolul silvic Anenii Noi a fost soluţionat pe cale extrajudiciară, după ce reprezentanţii „Biotex-Com” au anunţat în instanţă că acceptă rezilierea contractului pe motiv că nu au posibilităţi financiare de a achita suma pentru arendă. Acest contract data din 12 martie 2008 şi se referea la arendarea a 1.265,6 ha de pădure, la un preţ de 315 lei/ha, în total 398.664 lei anual, spune Marcel Dimitraş, procurorul care se ocupă de cele două cazuri. În cazul Ţiganca, condiţiile contractuale erau aceleaşi – termenul de arendă 49 de ani, 315 lei/ha/anual, în total 291.492 lei pe an, contractul datând din 10.03.2008.
Contract ilegal şi netransparent
Procurorul spune că a luat încheierea judecătorească acum câteva zile, pe care, cu siguranţă, Procuratura, în interesul statului, o va ataca în instanţa supremă. Potrivit judecătorului Clim, firma lui Voronin Jr. „nu ar fi încălcat careva cauze contractuale sau legale, mai mult ca atât, până la momentul examinării cauzei, AS „Moldsilva” nu a înaintat faţă de SRL „Biotex-Com” careva pretenţii în legătură cu exploatarea terenurilor din fondul silvic”. Asta în timp ce procurorii susţin că actul de arendă a fost întocmit ilegal şi netransparent; pădurea de la Ţiganca şi Rotunda (în total 696,7996 ha) a fost îngrădită cu sârmă ghimpată şi este păzită de băieţii de la „Fulger”; „Biotex-Com” a ridicat câteva construcţii (o vilă, o casă din bârne, o fermă pentru fazani şi una pentru porci, ocol pentru oi, grajd pentru cai, depozit, iaz, cascadă, fântână arteziană, moară, reţele inginereşti de tot felul) fără autorizaţii şi fără acordul „Moldsilva”; arendaşul a suprapopulat zona cu animale de vânătoare, fapt care a afectat pădurea, dar şi populaţia din satele situate în apropiere.
Cele 700 de hectare sunt… mai multe
Demersul procurorilor este bazat pe numeroase plângeri venite de la locuitorii din Trebujeni şi Morovaia. Localnicii s-au plâns şi Consiliului raional Orhei, care a investigat în ultimele luni situaţia din pădurea Ţiganca. „Nu cred că justiţia o s-o scoată la capăt. Nu există interes”, afirmă consilierul raional Vasile Roman, care investighează cazul de mai bine de trei ani. Potrivit acestuia, la o următoare şedinţă aleşii raionali vor dezbate raportul comisiei. „Am depistat încălcări de milioane de lei. Fostul şef „Moldsilva-Orhei”, Scutelnic, umblă acum fugar, după ce a cauzat o datorie statului de peste patru mln. lei”, mai afirmă Roman. Aceeaşi sursă spune că, în urma investigaţiilor comisiei raionale, s-a constatat că cele 700 ha de pădure arendată în realitate sunt mult mai multe. În porţiunea îngrădită cu sârmă ghimpată şi păzită de băieţii de la „Fulger” intră acum şi porţiuni de terenuri agricole şi drumuri de acces dinspre satele învecinate Trebujeni, Maşcăuţi, Susleni, Molovata, Holercani, Oxintea.
Atât ţăranii din Trebujeni, cât şi cei din Maşcăuţi, se plâng că mistreţii periodic ies din pădure şi le distrug terenurile lucrate cu atâta chin. În toamna trecută la Trebujeni s-a pierdut astfel recolta de pe mai bine de 30 ha, iar la Maşcăuţi – de pe mai bine de 80 ha. Nimeni nu le-a plătit oamenilor despăgubiri. „Este o suprapopulare de animale în pădure şi ele vin după mâncare în sat”, afirmă primarul de Maşcăuţi, Vasile Enache.
Interesul tatălui, firma băiatului
„Biotex-Com” SRL este una din firmele lui Oleg Voronin, deşi el nu figurează printre fondatori: are acţiuni la banca „FinComBanc”, unde Oleg Voronin este preşedinte al Consiliului de administrare, şi activează pe aceeaşi adresă – str. Vasile Alecsandri, 79 -, unde figurează şi celelalte firme ale familiei Voronin. Potrivit unor investigaţii jurnalistice, „Biotex-Com” a fost implicată într-o reţea de trafic cu ovule şi mame-surogat. În actele de la Camera Înregistrării de Stat, drept prim fondator figura Ghenadie Scripcaru, fostul bodyguard al lui Oleg Voronin asasinat la 31 martie 2008, la Ceadâr-Lunga. Actualmente, firma are doi fondatori: Margareta Malcoci şi Angela Scripcaru (soţia lui Ghenadie). Întâmplător sau nu, în 1988, Oleg Voronin a fondat o firmă care se numea la fel „Biotex” şi se ocupa de creşterea plantelor nonvirotice, de programarea bazei de date şi de comercializarea calculatoarelor şi programelor de calculator.
Amintim că pădurea de la Ţiganca a intrat în atenţia lui Vladimir Voronin în 2005, după o vânătoare de pomină în Codrii Orheiului. La scurt timp, pădurea a fost arendată de SRL „TON”, după care la sfârşitul lui 2006 cei mai mari pădurari ai ţării – V. Voronin, V. Tarlev, V. Colesnicenco, V. Molojen, I. Miculeţ, V. Chirtoacă – au fondat Asociaţia obştească „Ţiganca”, care şi-a schimbat ulterior numele în „FAR”, au încheiat un alt contract de arendă pe 20 de ani. În martie 2007, „Biotex-Com” devine arendaşul pădurii Ţiganca, iar toate acareturile au fost transmise ultimei, contractul fiind reînnoit în martie 2008.
Şi Curtea de Conturi vorbeşte despre ilegalităţi
Recent, Curtea de Conturi a scos la iveală ilegalităţile comise la semnarea contractelor de arendă în cazul pădurii de la Ţiganca, decizie încă nepublicată, respectând prezumţia de nevinovăţie. Potrivit auditului, „Moldsilva” a dat în arendă fără ca firma lui Voronin Jr. să prezinte un plan de management, aşa cum prevede legea. De asemenea, chiar pădurarii-şefi de la Orhei au constatat suprapopularea cu animale a terenurilor arendate de SRL „Biotex-Com”. O altă abatere de la lege se referă la preluarea pădurii de către „Biotex-Com”. „Deşi, la 28.12.2006, SRL „TON” şi „Moldsilva” au decis rezilierea contractului (…) în septembrie 2007, SRL „TON” a comercializat SRL „Biotex-Com” valori materiale amplasate pe acest teritoriu în sumă de 360,0 mii lei, inclusiv bazinul acvatic cu valoarea de 22,1 mii lei, asupra căruia nu deţinea documente ce confirmau dreptul de proprietate”, se spune în raportul CC. Referitor la construcţiile neautorizate, Curtea constată că „Gospodăria Vânătorului” (vila principală) şi alte două construcţii auxiliare au fost ridicate cu încălcarea legislaţiei, care prevede că atribuirea terenurilor din fondul forestier se efectuează de către autoritatea silvică centrală, de comun acord cu autorităţile administraţiei publice locale. De asemenea, în raport se menţionează că ÎS „Orhei” a dat acceptul pentru construcţii prin semnarea unui proces-verbal (fără număr şi dată), iar primarul de Trebujeni a eliberat „nelegitim” certificatul de urbanism şi autorizaţie de construcţie, pe care ulterior consiliul local le-a anulat (prin decizia nr. 11 din 04.02.2010). „O altă parte din bunurile amplasate pe terenurile arendate de către SRL „Biotex-Com” aparţin ÎS „Orhei”, şi anume: moara cu motor electric, căsuţe din lemn – trei unităţi, ţarc pentru porci şi voliere pentru fazani, grajd pentru cai, depozit, subsol, hrănitoare şi adăpătoare pentru animale, majoritatea acestora fiind edificate pe parcursul anilor 2007-2009. Documentar, aceste bunuri au fost transmise în arendă la 01.06.2009 (contractul nr. 38, încheiat între ÎS „Orhei” şi SRL „Biotex-Com”), cu plata lunară pentru arendă stabilită în sumă de 6,0 mii lei”, se mai spune în raportul de audit.
Oare câte rapoarte şi câţi procurori trebuie să mai spună că Oleg şi Vladimir Voronin au călcat în picioare legea, pentru ca justiţia să facă parte şi celor drepţi?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!