(PAGINA DE SĂNĂTATE) Puful de plop poate provoca alergii
În R. Moldova, pe parcursul anului 2012 şi-au pierdut viaţa 130 de pietoni, iar alţi 885 au primit diverse traume. Astfel, săptămâna aceasta, în peste o sută de țări este marcată Săptămâna Mondială pentru Siguranţa Pietonilor, cu sloganul „Pentru siguranţa pietonilor”.
În acest mod, vor fi realizate mai multe activităţi, care au drept scop protecţia pietonilor. Acestea vor contribui la atingerea scopului Deceniului de Acţiuni pentru Siguranţa Rutieră, și anume de a salva cinci milioane de vieţi până în 2020.
Și în R. Moldova, în perioada 6-19 mai 2013, vor fi organizate diverse activităţi direcţionate spre sporirea atenţiei asupra nevoilor pietonilor şi necesităţii de a întreprinde acţiuni concrete de a-i proteja.
Deceniul de Acţiuni pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020, declarat de Asambleea Generală a Naţiunilor Unite, oferă un cadru larg pentru a atrage atenţia asupra problemei siguranţei rutiere. Acesta, a fost lansat în 2011 de către guvernele din întreaga lume, inclusiv de R. Moldova.
Puful de plop poate provoca alergii
Puful de plop poate provoca reacții alergice, care se intensifică în ultima lună de primăvară. Astfel, cei predispuși la alergii, trebuie să evite plimbările între orele 9 şi 10 dimineaţa, în locurile unde sunt copaci înfloriţi sau să consulte un medic specialist, potrivit șefului secției alergologie a Institutului Mamei şi Copilului, Tatiana Gorelco, citată de IPN.
„O persoană poate să îşi dea seama că este alergică la puful de plop, dacă timp de mai mulţi ani, în aceeaşi perioadă a anului, are probleme de respiraţie, mâncărimi ale ochilor şi lăcrimări, strănuturi, stări de slăbiciune”, a menţionat medicul.
De asemenea, alergia sezonieră, poate fi provocată şi de polenul altor plante, precum salcâmul, teiul şi unele ierburi. În cazul în care persoanele acuză simptomele enumerate, atunci trebuie să se adreseze medicului specialist.
Potrivit medicilor, în afară de medicamentele antialergice, este necesar să aerisim locuinţa seara, iar după plimbări sunt recomandate duşurile.
Specialiștii susțin că oricine poate suferi de alergie la polen, însă, din grupul de risc fac parte, în mod deosebit, persoanele cu predispunere ereditară către maladiile alergice, care au probleme cu pielea şi care se îmbolnăvesc des.
Potrivit lui Eliferii Haruța, şeful Întreprinderii municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, în prezent, în oraşul Chişinău sunt circa zece mii de plopi.
Cercetătorii au descoperit calea pentru prevenirea orbirii
Oamenii de știință au găsit soluția antiorbire. În curând, medicii ar putea injecta nişte roboţi strălucitori de dimensiuni foarte mici în ochii pacienţilor pentru a detecta nivelul mic de oxigen ce duce la orbire, potrivit descoperă.ro
O echipă de cercetători coordonată de Bradley Nelson, a creat un dispozitiv cu o lungime de un milimetru şi cu o lăţime de o treime de milimetru, care odată injectat poate fi condus prin fluidul din ochi prin intermediul câmpurilor magnetice externe.
Până acum, microroboţi au fost testaţi în apă, urmând ca în viitorul apropiat să se realizeze testele pentru ochi. Cercetătorii plănuiesc să injecteze roboţii în fluidul vitros şi să îi direcţioneze spre suprafaţa retinei. Aici, se va aplica un puls de lumină, iar fluorescenţa roboţilor se va observa microscopic. Pentru înlăturare, se va introduce un ac ce va atrage magnetic robotul.
În prezent, există metode de estimare a nivelului de oxigen din ochi, însă cercetătorii de la ETH susţin că ele nu sunt suficient de precise.
Rujul periculos pentru sănătate
Luciul de buze şi rujul conţin metale periculoase pentru sănătate, este concluzia unor cercetări americane recente, realizată de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, Berkley, potrivit clicksănătate.ro
Astfel, cercetătorii au descoperit mai multe metale grele care se află în ruj și luciu de buze, precum cadmiul, aluminiul, plumbul și cromul. Aceștia au testat 32 de produse, iar nivelul unor metale era destul de mare, fiind potenţial periculoase pentru sănătate.
„Rujurile şi luciul de buze au adesea doze de metale toxice cu un nivel apropiat sau, care depăşesc nivelul acceptabil conform ghidurilor publice de sănătate”, susține Katharine Hammond, profesor la Universitatea din California, Berkley.
Specialiştii nu au dat numele mărcilor testate, însă aceștia adaugă că rezultatele sunt valabile pentru aproape toate rujurile.
Astfel, în cadrul cercetării s-a constatat că plumbul se află în 24 din 32 de produse, însă într-o concentraţie de obicei mai mică decât cea admisă. De asemenea, periculos ar fi și cromul, care este asociat cu tumorile stomacale, iar manganul poate afecta sistemul nervos.
Strângi pumnul drept şi memorezi mai repede
Pentru a memora mai bine, este suficient să strângi palma stângă în formă de pumn. Acesta ar fi un lucru benefic pentru sănătatea cerebrală, iar mişcarea mâinii poate stimula activitatea cerebrală şi creşte capacitatea de memorare, susțin unii oameni de știință americani, potrivit clicksănătate.ro
În opinia acestora, redarea informaţiilor memorate ar putea fi îmbunătăţite dacă strângem pumnul stâng şi apoi relaxăm palma. Studiile sugerează că aceste gesturi, de a încleşta pumnii pot activa regiuni din creier responsabile cu amintirile şi cu depozitarea informaţiilor.
„Această descoperire sugerează că mişcările simple ale corpului, care schimbă în mod temporar funcţiile creierului, pot îmbunătăţi memoria“, a menționat doctorul Ruth Propper, coordonatorul studiului.
În afară de aceasta, oamenii de știință mai vin şi cu o sugestie pe care putem să o încercăm acasă. Astfel, în timp ce notăm produsele pe care dorim să le achiziţionăm de la supermarket strângem pumnul drept. Potrivit lor, aceasta ar duce la o reținere mai bună a listei de cumpărături.
Cu toate acestea, este nevoie de alte studii în acest domeniu, pentru a se putea confirma că mişcarea creşte potenţialul de memorare.
Pagină îngrijită de Stela Televca