Editorial

Pamflet urbanistic. Vești de la primărie: câte o necropolă în fiecare cartier al capitalei!

Precum aflăm dintr-un comunicat de presă al primăriei, cursurile sunt organizate pentru reprezentanții presei și ai societății civile. În fața pasionaților de istorie a necropolelor vor vorbi cunoscuți experți în domeniu de peste hotare, dar și din R. Moldova. În felul acesta, participanții la seminar vor face cunoștință cu istoria necropolelor egiptene de la Gizeh, Napata, Alexandria, cu necropolele grecești, romane și dacice. O atenție deosebită se va acorda bisericilor și mănăstirilor-necropole valahe și moldovenești, ctitorite de voievozii români. 

Seminarul va fi deschis de viceprimarul N. Furiosu care va prezenta o prelegere despre filozofia culturală a construcțiilor necropolelor în orașele moderne, intitulată „Necropole moderne: tradiție, clasicism, urbanism și finanțe în condițiile economiei de piață”. Un material interesant dedicat mănăstirilor-necropole creștine va prezenta mitropolitul Moldovei. Denumirea raportului este „Elemente de necropole creștine în arhitectura caselor unor slujitori ai clerului moldovean”. Omul de afaceri V. Slavu va vorbi despre metodele de selectare și achiziție a terenurilor celor mai adecvate pentru înălțarea necropolelor în condițiile orașului Chișinău de astăzi. Cu un cuvânt de salut se va adresa reprezentanților presei și ai societății civile primarul general al capitalei. Notăm în context că, recent, edilul capitalei s-a arătat nemulțumit de presa care „nu înțelege importanța necropolelor într-un oraș modern” și i-a numit pe ziariști „niște întârziați”. Luând apărarea ctitorilor, primarul a menționat: „Dumneavoastră vă este cunoscută noțiunea de ctitor? Ctitorii rămân de obicei în biserica pe care o construiesc. Luați și domnitorii Țării Moldovei sau Țării Românești. Asta înseamnă că toți ctitorii au făcut business și trebuie exhumați și băgați în cimitire? De ce unora, acum 500 de ani, li s-a permis, dar altora, în prezent, să nu li se permită?”, a întrebat iritat primarul general.

În timpul seminarului, primăria va inaugura o expoziție de schițe și desene ale viitoarelor necropole care vor fi înălțate în Chișinău. Șeful Direcției arhitectură și necropole, Vladimir Cuviosul, a declarat presei că potrivit planului urbanistic de perspectivă „în fiecare cartier al capitalei va fi înălțată câte o necropolă pentru oamenii de vază ai cartierului. Nu e bine ca mândria cartierului, cei care sponsorizează primăria, să-și doarmă somnul de veci alături de fel de fel de cetățeni simpli – medici, învățători, boschetari”.

*Necropolă este un cimitir mare sau un teren de înmormântare, de obicei cu morminte structurale. Cuvântul provine din grecescul nekropolis, care însemna orașul morților. În necropole, de regulă, erau înmormântate familiile princiare sau regale. Azi, în necropole sunt înmormântați cetățenii de vaza ai unei urbe – oameni de afaceri, politicieni, mafioți ș.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *