Social

Până la finele lui 2024, mai multe vinării din R. Moldova vor obține certificate de calitate europeană

Un grup de experți de la o asociație din Germania, care promovează standardele de sustenabilitate în sectorul vitivinicol, s-a aflat în Republica Moldova pentru a-i ajuta pe vinificatorii moldoveni să devină sustenabili conform standardelor europene. Experții estimează că mai multe companii din industria vitivinicolă din Moldova ar putea obține certificate ce confirmă implementarea standardelor de sustenabilitate până la finele anului 2024, transmite MOLDPRES.

Mai bine de un an, în cadrul inițiativei Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) „Vinul Moldovei Sustenabil” susținută de USAID, vinăriile din Moldova beneficiază de asistență în implementarea standardelor de sustenabilitate, iar mai mulți  producători de vinuri mici, medii și mari, au fost supuși unui audit de sustenabilitate în conformitate cu 150 de criterii ale Codului de Sustenabilitate a Vinurilor.

Urmare auditului complex efectuat în vara anului 2022 de echipa de experți a Asociației Germane Fair’N Green, vinăriile din Moldova au beneficiat recomandări  cu privire la pașii care urmează să fie întreprinși pentru a obține certificatele de sustenabilitate. Procesul de certificare Fair’N Green constă din cinci pași, care includ examinarea cerințelor minime, colectarea și evaluarea datelor urmată de Raportul Amprentei de Mediu, analiza de status quo, vizita pe teren urmată de Raportul de Sustenabilitate și controlul de către terți.

Potrivit lui Florian Reinert, expert de la Fair’N Green, vinăriile au înregistrat progrese pentru a deveni mai sustenabile, comparativ cu situația de anul trecut. „Când este vorba de producerea de struguri în Moldova, există  mult loc pentru îmbunătățire. De exemplu,  promovarea biodiversității, răspândită în sudul Germaniei, nu prea este întâlnită la vinăriile din Moldova pe care le-am analizat. Pe de altă parte, cramele moldovenești sunt mai avansate în implementarea bunelor practici  de protecție a plantelor, supunând strugurii mai puțin stresului”, explică expertul.

Asociația Fair’N Green afirmă că tranziția completă la producția sustenabilă durează o perioadă de până la 3 ani maxim. ”Am discutat cu vinificatorii următorii pași de implementare a criteriilor de sustenabilitate pentru obținerea certificării și există șansa ca unele companii să fie certificate până la sfârșitul anului 2024”, a confirmat Florian Reinert.

Conform ONVV, volumul total al exporturilor de vinuri moldovenești în 2022 s-a redus cu 14%, iar valoarea exportului – cu 9%, comparativ cu anul 2021. Având în vedere criza regională provocată de războiul din Ucraina, dependența de piețele tradiționale, secete, nivelul ridicat de migrație din regiunile rurale, producătorii de vin din Moldova sunt mai hotărâți acum să devină sustenabil pentru a valorifica oportunitățile de export pe noi piețe. Potrivit „The Global Sustainability Study 2022”, 71% dintre consumatorii globali fac schimbări în modul în care trăiesc și în produsele pe care le cumpără, în efortul de a trăi mai sustenabil. De aceea, companiile trebuie să ia aceste idei ca bază pentru strategiile lor de intrare pe o piață nouă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *