Timpul Local

Papagalii

Papagalul isi are originile in Africa, America de Sud, pe Amazon, Australia, in Noua Zeelanda si in insule din sudul Pacificului. Se poate intalni in padurile tropicale, in zonele calduroase si umede. Dupa ce a fost descoperit de oameni, el a fost transformat in animal de casa si raspandit cu rapiditate in intreaga lume.

Are un cap mare, cu ciocul curbat, puternic, asemanator cu un carlig la capat, gatul scurt, picioare puternice cu doua degete in fata si doua degete in spate, ceea ce ii foloseste la catararea in copaci. Este colorat in variate culori – galben, verde, rosu sau negru – care se combina cu albastru, rosu, galben, sau verde pe aripi, cap si coada. Speciile din Australia au coloritul format din roz cu galben si alb. Papagalul traieste singur sau in grupuri mici, facandu-si cuib in diferite locuri care i se par potrivite, dar cel mai adesea in scorburile din copaci sau in gaurile din stanci. Se hraneste cu seminte, fructe, nectarul florilor, alune, muguri de plante. In total se cunosc 315 specii de papagali; papagalii mici ating varsta de 10-15 ani, iar cei mari traiesc pana la 75 de ani.

Exista multe subspecii de papagali, marimile acestora variind de la 8,7 cm pana la aproximativ 100 cm. Interesant in ceea ce-i priveste pe papagali este faptul ca pot imita vorbirea si cantatul oamenilor. Pasarile pot zbura foarte repede si relativ aproape de pamant. Nu este indicat sa fie deranjate atunci cand mananca, in aceste momente fiind foarte rautacioase. Nu isi impart niciodata mancarea cu alte pasari. Cat sunt mici, primesc mancarea mestecata mai intai de mama. Papagalii au nevoie de multa atentie: mancare, apa, spatiu, curatenie si multa companie.

O caracteristica importanta a domesticirii papagalilor sunt sunetele pe care le produc, imitand: salvarea, claxonul masinilor, plansul copiilor, chiar uneori si televizorul. Totusi nu toti sunt la fel, exista papagali linistiti, mai putin zgomotosi, mai atasati de stapani etc. Papagalii domestici au nevoie de o alimentatie adecvata si variata, seminte, de floarea-soarelui, mei si diverse fructe. Este important de stiut ca trebuie sa aiba apa proaspata la discretie. Este bine ca apa si hrana papagalilor sa fie schimbate zilnic.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *