Afaceri

Parcul industrial „Tracom” îşi caută noi rezidenţi

Concursul investiţional pentru vânzarea cotei statului în nouă societăţi pe acţiuni aflate pe teritoriul parcului industrial „Tracom”, organizat de Agenţia Proprietăţi Publice, va avea loc pe 6 aprilie. Ministrul Valeriu Lazăr îi invită să participe la privatizarea acestor întreprinderi atât pe actualii rezidenţi ai „Tracom”, cât şi pe alţi potenţiali investitori. Cererile de participare pot fi depuse până la finele acestei săptămâni.

Parcul industrial „Tracom”, creat pe teritoriul fostei uzine de tractoare din Chişinău, este un proiect pilot al Ministerului Economiei (ME), care intenţionează să preia apoi această experienţă şi în alte raioane ale ţării. Astăzi, potrivit ministrului Lazăr, astfel de platforme industriale sunt principalul instrument de atragere a investiţiilor şi dezvoltare a industriei în RM. Pe teritoriul parcului au fost identificate bunuri imobile necesare pentru extinderea activităţilor economice: terenuri libere pentru darea în arendă rezidenţilor şi construcţia clădirilor şi instalaţiilor prevăzute în proiectele investiţionale; active pentru darea în locaţiune şi reconstrucţie ulterioară cu atragerea rezidenţilor; active pentru reconstrucţii efectuate de „Tracom” în scopul dării în locaţiune; active pentru comercializare.

În perioada 4 octombrie 2011 – 24 ianuarie 2012, la „Tracom” au avut loc patru concursuri de selectare a rezidenţilor şi proiectelor investiţionale, fiind selectaţi ca rezidenţi 19 agenţi economici. Aceştia ocupă circa 40% din suprafaţa parcului sau o suprafaţă de 19 din cele 32,5 hectare, cât cuprinde parcului industrial. Noii rezidenţi au planificat investiţii de circa 210 mln lei, care vor genera aproximativ 900 de noi locuri de muncă şi vânzări de 580 mln. lei. Termenele de realizare a proiectelor selectate este de doi-trei ani. Cei mai importanţi investitori dintre actualii rezidenţi sunt companiile „Moldcell” şi „StarNet”.

Potrivit lui Vasile Ţurcan, directorul „Tracom”, statutul de rezident al parcului industrial oferă investitorului şi posibilitatea de privatizare a terenului la un preţ mult mai mic decât cel de piaţă, adică cu doar 10 euro pentru un metru pătrat. În schimb, de la rezidenţi se cere să efectueze investiţii de trei ori mai mari decât valoarea terenului. La concursul din 6 aprilie, menţionează Olga Badanov, şefa Direcţiei dezvoltarea tehnologică şi competitivitate din cadrul ME, vor fi acceptate proiectele investiţionale care estimează venituri de cel puţin 10 mii lei la un metru pătrat de teren aferent solicitat, condiţie care nu a fost prevăzută în cadrul concursurilor anterioare. Este o măsură restrictivă impusă de minister pentru a atrage mari investitori.

Administraţia „Tracom” şi-a mai propus să realizeze un amplu program investiţional pentru modernizarea şi buna funcţionare a infrastructurii: drumuri, apă şi canalizare, energie electrică etc., dar şi să asigure rezidenţilor servicii informaţionale şi suport în obţinerea autorizaţiilor.

Cristina Ignat, stagiară la TIMPUL


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *