Pariul pierdut de Putin. Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt momentan șantajul energetic al Kremlinului
Planurile lui Vladimir Putin a forța o schimbare a atitudinii europenilor față de Ucraina prin folosirea șantajului energetic pare a fi un eșec, se arată într-o analiză Bloomberg. Vremea blândă, o gamă mai largă de furnizori și eforturile de reducere a cererii au avut mai mult succes, rezervele de gaze fiind încă aproape pline, iar prețurile de livrare scad ajung la un nivel de dinainte de război. După evoluțiile din ultima lună, Europa pare că a trecut deja prin cea mai rea parte a acestei crize energetice.
O combinație de factori la care se adaugă și scăderea temporară a cererii din China pe fondul problemelor cauzate Covid-19, au potențialul de a duce la o scădere a inflației, ar stabiliza perspectivele economice ale Europei și ar reduce influența pe care Rusia o are asupra occidentalilor. În acest punct, o scădere bruscă și de durată a temperaturilor are potențialul de a crea haos pe piețele energetice. Cu toate acestea, momentan, după cum explică analiștii de la Bloomberg, europenii sunt încrezători că pot trece cu bine de această iarnă.
”Pericolul unei crize economice complete, a unei crize de bază a industriei europene, a avut – din câte putem vedea – a fost evitat”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Criza energetică, costuri extreme pentru europeni
Criza, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, a costat deja Europa aproape o mie de miliarde de dolari din cauza prețurilor tot mai mari la energie. Guvernele au răspuns cu mai mult de $700 miliarde de dolari în ajutoare pentru a ajuta companiile și consumatorii. De asemenea, europenii au încercat să-și reducă dependența de energia rusă, în special de gazele naturale.
UE nu mai importă cărbune și țiței din Rusia, iar livrările de gaze au fost reduse semnificativ. Blocul comunitar a umplut o parte din decalaj prin creșterea livrărilor din Norvegia și a transporturilor de gaze naturale lichefiate din Qatar, SUA și alți producători.
Condițiile favorabile și extinderea capacității de producere a energiei din surse regenerabile sunt, de asemenea, de ajutor. Creșterea producției de energie eoliană și solară va contribui la reducerea producției de energie electrică pe bază de gaz în cazul a zece dintre cele mai mari piețe de energie din Europa cu 39% în acest an, potrivit S&P Global. Dinamica s-a schimbat într-o asemenea măsură încât acum există prea mult gaz natural lichefiat disponibil , potrivit Morgan Stanley. Livrările au stabilit un nou record în decembrie, iar tendința va continua probabil.