Parlamentul ar putea crea o comisie de anchetă privind demolările din ultimii 10 ani
Amintim că, a treia zi după alegerile locale din 19 iunie, monumentul aflat lângă Hotelul „Leogrand” din Chişinău a fost demolat cu excavatorul în mijlocul zilei. Acest lucru a nemulţumit chişinăuienii, care s-au arătat indignaţi de faptul că distrugerea Centrului istoric continuă. Luni, mai multe persoane au format grupul „Poştaşii Chişinăului” şi au organizat o acţiune de protest atât în faţa hotelului menţionat, cât şi în faţa Primăriei. Ieri, aceştia i-au invitat la dezbateri pe cei care se fac responsabili de ceea ce se întâmplă în oraş.
Atât arhitectul-şef, Vladimir Modârcă, cât şi proprietarul clădirii, Aleksandr Bilinkis, au respins toate acuzaţiile care li s-au adus, apărându-se cum au putut. Mai întâi, Modârcă a relatat istoria clădirii. „În 2007, la un Consiliu urbanistic republican era pus la bătaie edificiul. În 2008 am informat Primăria şi Ministerul Culturii despre aceea că se dorea demolarea ei. Noi am fost, de fapt, cei care am încercat să prevenim demolarea”, a spus V. Modârcă. La rândul său, Bilinkis a recunoscut oarecum existenţa infracţiunii: „Noi am ştiut că edificiul este monument… În 2008, am obţinut toate documentele legale, iar Curtea Supremă de Justiţie a confirmat acest lucru în luna martie”.
Prezenţi la dezbatere, atât Lilian Carp, şeful cabinetului primarului general, cât şi Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, au criticat dur acţiunea agentului economic, subliniind că demolarea unei clădiri de importanţă naţională poate avea loc numai dacă se radiază din registru. Excluderea, la rândul ei, se face doar prin votul Parlamentului.
Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură:
„În cazul monumentului de pe str. V. Pârcălab sunt foarte multe fapte dubioase şi ele trebuie investigate de organele competente. Important este ca acesta să fie restabilit, aşa cum ne dorim cu toţii… De asemenea, am discutat în cadrul fracţiunii posibilitatea constituirii unei comisii de anchetă care să elucideze toate cazurile de demolare din ultimii zece ani din capitală şi sper că ideea va fi susţinută de colegii noştri. În viitorul apropiat urmează a fi urgentat şi procesul de adoptare a unor modificări în legislaţie la acest capitol, care să revadă şi sancţiunile pentru încălcările din domeniu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!