Ultima oră

Parlamentul European cere UE să se implice în apărarea şcolilor româneşti din Transnistria

Sub pretextul căutării de terorişti sau criminali, regimul separatist a înăsprit controalele la vamă. Până la ora 18.00 nu se ştia care e soarta profesorului Iovcev.

Informaţia obţinută de la Ministerul Educaţiei din Chişinău, în jurul orei 16.00, arăta că maşina în care călătorea Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, a fost reţinută la aşa-zisa vamă a pseudostatului Transnistria. Ceea ce ştia viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, este că incidentul se petrecuse încă de la 13.30, asta însemnând că profesorul Iovcev se afla, iată, de câteva ore bune în această situaţie incertă. Ce se mai ştie, din aceeaşi sursă oficială, este că la locul incidentului erau prezenţi şi patru ofiţeri ai Republicii Moldova, din forţele pacificatoare de la "graniţa" cu Transnistria. "Nu este vorba de arestare. Nu ştim în acest moment motivele pentru care maşina a fost reţinută", a precizat viceministrul Educaţiei. Oficialul a ţinut să anunţe şi că premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a fost imediat informat despre acest incident, dar şi că s-a încercat, fără succes, să se ia legătura cu profesorul Iovcev, telefonul său fiind bruiat. Chişinăul a informat despre acest caz şi Reprezentanţa OSCE din Republica Moldova.

Reacţia premierului Leancă

Legat de faptul că oficialităţile celui de-al doilea stat românesc au luat la cunoştinţă despre ceea ce i se întâmplă profesorului Iovcev, trebuie spus că prim-ministrul de la Chişinău, Iurie Leancă, a declarat imediat după aflarea veştii, aşa cum arată site-ul unimedia.info – "nu urmăriţi doar ceea ce se întâmplă acolo, dar să întreprindeţi toate măsurile. Să mă ţineţi la curent şi, dacă este necesar, ne întrunim de urgenţă", a spus Iuie Leancă în debutul şedinţei de Guvern.

Un incident anunţat pe Facebook

Primul semn că se întâmplă ceva rău fusese dat puţin după ora prânzului, pe propria pagină de Facebook, de Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului "Lucian Blaga". "Tiraspolul rezolvă problemele în stil criminal. Vă anunţ că directorul Liceului, împreună cu contabilul şi şoferul, sunt reţinuţi de securitatea tiraspoleană la intrare în satul Parcani. La rugămintea profesorilor, au mers după salariu. Acum sunt învinuiţi că aduc contrabanda pe teritoriul Transnistriei. Salariul profesorilor înseamnă contrabandă pentru ei. Iată încă o dovadă despre teroarea cadrelor didactice şi a elevilor din regiune. Telefoanele lor sunt bruiate", este mesajul Raisei Pădurean.

"Făuritorii viitorului suntem noi înşine"

Nimic nu părea să anunţe acest incident, cu atât mai mult cu cât viceministrul Educaţiei mi-a spus că vorbise la telefon cu Ion Iovcev cu numai o oră şi jumătate înainte de reţinerea maşinii acestuia. Şi eu schimbasem câteva păreri cu profesorul Iovcev, cu o seară înainte. Directorul îmi spusese atunci că separatiştii caută noi motive de presiuni asupra liceului pe care-l conduce. "Aceştia de la Tiraspol tot gândesc ce mai pot face. Continuă hărţuiala". Vorbă mare mi-a spus însă dascălul – "făuritorii viitorului suntem noi înşine", ca o dovadă că acest om nu vrea să cedeze în lupta pentru limba română în Transnistria.

Separatiştii caută terorişti

Ceea ce se întâmplă acum la "graniţa" cu Transnistria face parte dintr-o strategie mai amplă a separatiştilor. Aceştia au pus la cale un plan prin care controalele la "vamă" să fie mult mai dure, spune jurnalista Iulia Modiga. Ea a scris deja un material pe tema asta, în portalul infoprut.ro, în care arată că soldaţii din forţele de menţinere a păcii au fost instruiţi "să inspecteze automobilele şi marfa pe care o transportă şi să verifice documentele şoferilor şi ale pasagerilor". Separatiştii vor să depisteze, după cum susţine regimul de la Tiraspol, teroriştii şi criminalii care ar dori să intre pe teritoriul aşa-zisei republici Nistrenia. Până la ora 17.42, când am terminat de scris acest material, nu se cunosc alte informaţii despre soarta profesorului Iovcev.

Parlamentul European cere UE să se implice în apărarea şcolilor româneşti din Transnistria

O ştire de ultimă oră arată că Parlamentul European a luat act de flagrantele încălcări ale drepturilor la educaţie în ultimele opt şcoli româneşti din Transnistria, dar mai ales în ceea ce priveşte presiunile tot mai grave asupra Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol. După cum anunţă portalul europahouse-te.eu, preluat de site-ul infoprut.ro, forul legislativ al Europei solicită, între altele, Comisiei Europene "să găsească modalităţi de a sprijini şi asista şcolile româneşti cu scriere în grafia latină din regiunea transnistreană" şi totodată face apel la Uniunea Europeană pentru "o mai mare implicare în rezolvarea acestui conflict şi la angajarea UE drept partener de negociere în acest proces". După cum se poate remarca în text, se vorbeşte despre "şcolile româneşti" din Transnistria, în condiţiile în care Bruxelles-ul face referire la decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, din 5 decembrie 2013, prin care se arată că româna este limba oficială în Republica Moldova.  

Sursa: RL.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *