(PARLAMENTUL ÎN DIRECT) Deputații au luat act de demisia procurorului General, Corneliu Gurin

Aproape 13.000 de posesori de arme ar fi rămas fără permise pentru că nu şi le-au perfectat conform noilor prevederi legale până la sfârşitul lunii octombrie. Documentul a fost adoptat încă în 2013, ca urmare a creşterii numărului de infracţiuni comise cu arme.
Prevederea se conține în proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului muncii aprobat astăzi în primă lectură de către deputații din Parlament.
(UPDATE 11.03) Un nou proiect de lege care va impune cooperarea între autorităţile de reglementare a pieţei a fost votat de 64 de deputaţi. Noua lege va simplifica procedurile de verificare a calităţii mărfurilor cu scopul de a proteja consumatorii şi cu scopul neadmiterii introducerii pe piaţa internă a produselor periculoase aceasta este armonizată la cerinţele Uniunii Europene.
Textul moțiunii a fost citit de către președinta fracțiunii, Inna Șupac. Ea a menționat că actualul ministru, prin declarațiile sale pune în pericol statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Asta după ce Șalaru declarase anterior de mai multe ori că și-ar dori o cooperare mai strânsă cu partenerii din NATO.
Speakerul a menționat că moțiunea urmează să fie examinată în decurs de două săptămâni.
(UPDATE 10.24) Nici nu a început bine ședința, că deputații și-au aruncat replici. Președintele PCRM, Vladimir Voronin s-a arătat deranjat de declarațiile ministrului Apărării, Anatol Șalaru într-un interviu pentru ziarul Timpul și a cerut ca miniștrii să fie supuși unui control psihiatric.
Liderul PL, Mihai Ghimpu a sărit în apărarea lui Șalaru, iar liderul socialiștilor, Igor Dodon a arobat propunerea unui control psihiatric, cerând ca acesta să fie la începutul ședințelor.
De cealaltă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu a ţinut să-i ia apărarea ministrului Şalaru.
„Nu încercaţi să faceţi dividende politice când ştiţi că nu aveţi dovezi. RM se află în război cu Rusia încă din 1992 când a ocupat teritoriul din stânga Nistrului. În loc să cereţi retragerea armatei ruse, dacă tot vă consideraţi statalişti, veniţi cu poveşti de felul că a spus cutare sau cutare. Domnul Şalaru îşi îndeplineşte corect misiunea de ministru”, a menţionat Ghimpu.
„Am fost preşedinte şi nu am ştiut că suntem în război. Şi ministrul, şi deputatul care a spus că suntem în război cu Rusia trebuie să treacă cu control la psihiatru. Asta e serios”, a venit cu replica Voronin.
„În calitate de coautori ai acestei moţiuni, suntem indignaţi de comportamentul unor miniştri. În condiţiile în care suntem un stat neutru, declaraţiile de aderare la NATO sunt anticonstituţionale. Ceea ce avem cu colegii şi fraţii din stânga Nistrului, această situaţie a fost creată de starea de spirit provocată de aşa-numiţii unioniştii din Frontul Popular în anii 90”, a spus Dodon.
Menționăm că, Ministrul Apărării Anatol Șalaru ne asigură că Armata Națională este pregătită să țină piept unui eventual conflict militar cu trupele rusești dislocate în Transnistria.
„Din punctul meu de vedere, pentru noi reprezintă pericol regiunea transnistreană și trupele militare rusești dislocate acolo. E adevărat că acestea niciodată nu se vor implica într-un conflict direct contra RM, fiindcă asta ar însemna o declarație de război din partea Rusiei. Însă soldații ruși din stânga Nistrului ar putea să-și schimbe uniformele, cum au făcut-o și în Crimeea, și să se contopească cu trupele separatiste. Or, transnistrenii sunt un pericol pentru noi, deoarece sunt invizibili. Ei nu au țară și, fiind controlați din afară, oricând ar putea recurge la provocări”.
(Știre inițială) Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, deputații vor pune în discuție proiectul legii privind supravegherea pieței, proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului civil, proiectul legii privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor, legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător – Anexa; ș.a, proiectul legii cu privire la energia electrică dar și proiectul legii privind promovarea utilizării energiei din sursele regenerabile.
Alte proiecte asupra cărora aleșii se vor expune sunt: proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului muncii, proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului, proiectul hotărîrii pentru modificarea articolului 2 din Hotărîrea Parlamentului nr.221din 03 decembrie 2015 privind constituirea Comisiei de anchetă pentru evaluarea exercitării atribuţiilor autorităţilor statului în procesul de monitorizare…(Aeroport), proiectul hotărîrii privind modificarea art.2 al Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova nr.207 din 20.11.2015 privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului.
Totodată, proiectul legii pentru modificarea Legii nr.130 din 08.06.2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă (art.72) va fi expus în Parlament.