(PARLAMENTUL ÎN ȘEDINȚĂ) Modificări în legislaţia privind dreptul la indemnizaţia pentru îngrijirea copilului

Viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, a comunicat în plenul Parlamentului că negocierea şi semnarea acestui acord este o precondiţie a Acordului de Asociere la UE. Acordul cu Turcia prevede aprofundarea relaţiilor economice bilaterale şi eliminarea barierelor economice dintre cele două state. „În procesul definitivării s-a ţinut cont de interesele economice ale ambelor ţări şi s-au stabilit anumite cote de import. Se prevede eliminarea taxelor vamale pentru importul de materiale textile, haine şi încălţăminte”, a comunicat viceministrul.
Pentru protecţia pieţei locale se impun anumite mecanisme, se limitează cantitatea de importuri a anumitor produse, în special celor agroalimentare. Spre exemplu, tomate în stare proaspătă sau refrigerate vor putea fi importate maximum 5 mii de tone şi nu se vor aplica taxe de la 1 noiembrie până pe 30 aprilie, când producţie autohtonă nu este. Similar şi la caise, piersici, prune, perioada fără taxe vamale va fi septembrie-iunie, când nu există producţie autohtonă. „Semnarea acestui acord oferă anumite avantaje pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, ţara având astfel de acorduri cu UE şi cu CSI”, a menţionat viceministrul economiei.
Deputatul comunist, Oleg Reidman, a spus că prevederea privind importul liber a textilelor din Turcia îi pune într-o situaţie proastă pe producătorii de textile din regiunea transnistreană, care îşi comercializează produsele inclusiv pe malul drept şi aceasta ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două maluri.
Valentina Buliga, preşedinta Comisiei pentru afaceri externe, a spus că pentru punerea în aplicare a acordului a fost constituit un Comitet mixt. Părţile s-au angajat să examineze în cadrul acestui comitet posibilităţile de acordare a concesiilor la mai multe mărfuri.
(UPDATE 14.00) Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului care suferă de o afecţiune se va acorda până când acesta va împlini vârsta de 18 ani şi nu 16 cum este în prezent. Parlamentarii au operat, în şedinţa de joi, 31 martie, a legislativului, modificări în Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.
Elena Bodnarenco, parlamentară comunistă şi autoare a proiectului de lege, a spus că iniţiativa propune oferirea dreptului părinţilor de a primi indemnizaţie de îngrijire a copilului care suferă de o afecţiune oncologică sau a copilului cu o dizabilitate, dar care suferă de o afecţiune intercurentă, până la vârsta de 18 ani.
Oxana Domenti, preşedinta Comisiei drepturile omului, a precizat că proiectul de lege propune extinderea dreptului la indemnizaţie pentru îngrijirea copilului. Până acum legislaţia prevedea acordarea acestei indemnizaţii până la vârsta de 16 ani. Potrivit deputatei, Guvernul susţine proiectul dat.
Iniţiativa deputaţilor comunişti a fost votată în două lecturi cu votul a 92 de deputaţi.
(UPDATE 11.15) Socialiștii cer demisia președintelui AȘM, Gheorghe Duca. Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, s-au comis grave conflicte de interese în gestionarea și distribuirea banilor.
.jpg)
”Avem toate temeiurile să cerem ca Președintele AȘM Gheorghe Duca să fie destituit din funcție și să fie cercetat penal. S-au acumulat prea multe lucruri grave la Academia de Științe a Moldovei, care nu pot fi tolerate într-un stat de drept (…) În ultimul deceniu, Academia de Științe a degradat la mai multe capitole, în primul rînd la capitolul administrativ, în ciuda unor finanțări considerabile de care a avut parte atît din bugetul statului, cît și de la diferite proiecte internaționale (…)
S-au comis grave conflicte de interese în gestionarea și distribuirea banilor, a terenurilor și a altor bunuri aparținînd AȘM. Bugetul AȘM a fost prejudiciat în acești ani în proporții deosebit de mari.
Gheorghe Duca, în fond, deține în mod ilegal funcția de președinte al AȘM, deoarece putea fi ales în funcție de președinte doar pentru două mandate, în timp ce el se află deja la al treilea mandat.
În legătură cu aceste grave încălcări și prejudicii, am solictat Parlamentului să fie creată o comisie de anchetă, care să cerceteze dezmățul și fraudele de la AȘM, să ceară Procuraturii și CNA să reia dosarele deschise pe ilegalitățile și actele de corupție de la Academia de Științe.
Totodată cerem demisia președintelui Duca, pentru ca prin prezența sa în această funcție să nu dezonoreze în continuare forul academic al țării”, a spus Dodon.
(Știre inițială) În sală sunt prezenți 96 de deputați.