Ultima oră

(Partidele de dreapta din România se aliază) PNL și PDL vor avea candidat unic la președinție și vor fuziona

UPDATE. Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că Delegaţia Permanentă a decis convocarea Congresului extraordinar al partidului pentru 28-29 iunie, în Bucureşti, urmând ca la forul suprem de conducere al PNL să participe 1550 de delegaţi.

UPDATE Delegaţiile PNL şi PDL au început, miercuri, discuţiile, la Palatul Parlamentului, primii sosiţi la sala unde are loc întâlnirea fiind liberalii.
Din delegaţia PNL fac parte Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Romeo Stavarache, Mircea Roşca, Sorin Frunzaverde şi Marian Petrache.
După cinci minute a venit şi delegaţia PDL, acesta fiind alcătuită din Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, George Scripcaru, Mircea Hava şi Gheorghe Falcă.

UPDATE Președintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că nu mai candidează la președinția partidului.

UPDATE Președintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunțat, miercuri, că Delegația Permanentă a partidului a decis ca liberalii să dea curs invitației PDL la discuții politice.

UPDATE Prim-vicepreşedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri, că va candida la preşedinţia PNL la Congresul extraordinar şi că a cerut şi primit derogare de vechime pentru a putea candida.

Conducerile PNL și PDL se vor întâlni, în această după-amiază, pentru a discuta despre unificarea dreptei. Anterior negocierilor, Klaus Iohannis a anunțat că va candida la șefia PNL. Crin Antonescu va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale.

Conducerea PDL a aprobat, în unanimitate, începerea discuţiilor cu PNL pentru o alianţă. “Participăm la această discuție deschiși. Dorim să colaborăm pe termen scurt, mediu și lung. Deci, nu vom avea în vedere doar alegerile prezidențiale din acest an, ci și alegerile locale și parlamentare din 2016”, a explicat liderul PDL Vasile Blaga.

Ambele părți afirmă că doresc o colaborare anti-PSD, dar mai sunt de pus la punct o serie de elemente concrete. Una dintre temele de discuții este legată de alianță sau fuziune.

Președintele interimar al PNL, Crin Antonescu, a declarat, că între liberali există disponibilitatea unei discuții cu PDL pe marginea unei fuziuni în urma căreia să de ajungă la un mare partid de dreapta, afirmând că ideea alianțelor nu oferă suficientă credibilitate. El a oferit și un termen pentru acest proiect: două luni de zile. “Dacă vorbim de tot ceea ce înseamnă această construcție, ea ar putea fi inaugurată, ca să spunem așa, în maximum două luni. Pentru că dacă vorbim despre urgența în această situație, vorbim pentru că este vorba de alegerile prezidențiale, care sunt foarte aproape", a mai declarat Antonescu.

În schimb, liderul PDL Vasile Blaga a precizat că o fuziune nu este posibilă înainte de alegerile prezidențiale. “Argumentul meu, modul în care au performat partidele după 1990 este că întotdeauna alianţele au obţinut rezultate mult mai bune decât partidele realizate prin fuziuni. Şi doi, dacă am începe discuţii astăzi despre fuziune, păi ne-am ocupa de fuziune şi timpul nu ne lasă. Hai să trecem măcar peste alegerile prezidenţiale şi pe urmă putem începe discuţii despre această temă", a Vasile Blaga.

Un alt punct pe agenda negocierilor este legat de candidatul comun la alegerile prezidențiale, idée cu care ambele partide sunt de acord. Potrivit unor surse parlamentare, este vehiculată o variantă potrivit căreia un partid ar urma să dea candidatul la prezidențiale, iar celălat partid să obțină postul de premier, în momentul în care alianța de dreapta va avea majoritate parlamentară. Potrivit unor surse din PDL, democrat-liberalii ar fi dispuși să renunțe la candidatura lui Cătălin Predoiu, în condițiile în care acesta are, potrivit sondajelor, puține șanse să îl învingă pe Victor Ponta. Dacă lucrurile merg pe această pantă prezidențiabilul alianței va fi desemnat de PNL. În PNL se discuta varianta ca Antonescu să rămână candida la prezidențiale, după ce Klaus Iohannis va prelua șefia partidului. Iohannis a anunțat, ieri, că va candida pentru postul de președinte PNL, fără a pomeni nimic despre alegerile prezidențiale. În acest sens, el a cerut derogare de la criteriul de vechime în partid pentru a putea candida. Delegația Permanentă i-a aprobat lui Iohannis derogarea pentru a putea candida, au mai relatat sursele citate.

Președintele PDL Vasile Blaga a explicat, ieri, că PDL și PNL vor discuta criteriile pentru desemnarea prezidențiabilului.
"Noi îl avem pe al nostru, să vedem pe cine au ei, analizele ca atare şi să avem un singur candidat", a precizat Blaga după şedinţa BPN al PDL, referindu-se la faptul că liberalii îşi vor desemna candidatul după congresul partidului.
Blaga a arătat că PDL are în acest moment un candidat foarte puternic în persoana lui Cătălin Predoiu.
"Împreună cu liberalii vom stabili criteriile, după care vom avea un singur candidat şi m-aş bucura ca el să fie reprezentantul PDL", a mai spus Vasile Blaga.

O altă temă de discuție este colaborarea parlamentară. Grupul PDL din Camera Deputaţilor consideră că este momentul pentru o colaborare parlamentară permanentă între grupurile PDL, PNL şi orice alt grup parlamentar care împărtăşeşte aceleași poziții față de guvernarea Ponta, a anunțat, ieri, liderul deputaților democrat-liberali, Tinel Gheorghe.
În opinia sa, ”buna colaborare între grupurile parlamentare din opoziţie pe tema moţiunii de cenzură a arătat încă o dată că există obiective comune şi că semnatarii moţiunii consideră inacceptabile abuzurile la adresa statului de drept şi lipsa de interes şi competenţe pentru relansarea economică dovedite de guvernul lui Victor Ponta”.
 
Sursa: Romanialibera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *