Politică

Partidele politice FINANȚATE din buget în cel ma sărac stat din Europa

Proiectul vizează modificarea şi completarea Codului electoral, Legii privind partidele politice, Codului contravenţional, Codului penal şi Legii Curţii de Conturi. Documentul stabileşte sursele şi condiţiile de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale, modalităţile de raportare, mecanismul de supraveghere şi control, măsurile de sancţionare în cazul încălcării legislaţiei în domeniul finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale.

Potrivit proiectului, partidele politice vor avea dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat. Alocaţiile nu vor depăşi 0,2% din veniturile bugetului şi vor fi oferite în funcţie de performanţele obţinute la alegerile parlamentare sau cele locale. Totodată, partidele politice vor fi obligate să prezinte anual Comisiei Electorale Centrale rapoarte privind gestiunea financiară.

Falsificarea acestor rapoarte va fi pedepsită cu o amendă de la patru la zece mii de lei sau cu închisoare de pînă la trei ani. Proiectul mai prevede că şantajul donatorilor partidelor politice şi ai concurenţilor electorali va fi sancţionat cu o amendă de la şase la zece mii de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu închisoare pe un termen de la unu la cinci ani. În cazul în care reprezentanţii partidelor politice vor utiliza alocaţiile de la bugetul de stat contrar destinaţiei, ei vor fi amendaţi cu pînă la 100 de mii de lei sau cu închisoare de la unu la cinci ani.

Modificările operate mai prevăd că donaţiile făcute de o persoană fizică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu poate depăşi suma a 20 de salarii medii lunare. O persoană juridică va putea dona echivalentul a 40 de salarii medii lunare.

Proiectul urmează să fie examinat şi adoptat de Parlament. Acesta va intra în vigoare, pe ansamblu, la şase luni de la data publicării. Totodată, vor face excepţie prevederile ce ţin de finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2017 în privinţa alegerilor parlamentare şi din 1 ianuarie 2015 în privinţa alegerilor locale generale.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *