Actualitate

Partidul lui Salvini i-a cerut lui Putin FINANȚARE la o întâlnire secretă de la Moscova

Întâlnirea a avut loc anul trecut, pe 18 octombrie, în luxosul hotel „Metropol” din Moscova.

La întâlnire, care a durat 1 oră și 15 minute, au participat șase persoane, trei din partea „Ligii” și trei din partea autoritatilor ruse. Printre italieni a fost și Gianluca Savoini, fostul secretar de presă al liderului ”Ligii”.

„Vrem să schimbăm Europa. Noua Europă ar trebui să fie mult mai apropiată de Rusia”, spune el în înregistrare.

De notat ca Savoini a participat la cina în onoarea președintelui rus Vladimir Putin, care a vizitat săptămâna trecută Roma.

Părțile au discutat termenii unui acord prin care sa trimita în secret zeci de milioane de dolari pentru finanțarea partidului lui Salvini.

S-a discutat o propunere prin care o mare companie rusească de petrol ar vinde în decursul unui an cel puțin 3 milioane de tone de combustibil în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari companiei petroliere italiene Eni. Achiziționarea și vânzarea ar fi trebuit sa fie efectuate prin intermediari, iar Rusia ar fi oferit un pret sub cel al pieței.

Conform calculelor expertilor intervievati de BuzzFeed, discontul acordat in cadrul tranzactiei putea ajunge la aproximativ 65 milioane de dolari, banii urmand sa fie trimisi în secret partidului italian prin intermediari.

„Este foarte simplu”, a spus unul dintre italienii participanti la intalnire. „Băieții noștri politici au plănuit că, având în vedere reducerea de 4%, 250.000 de tone plus 250.000 pe lună pe parcursul anului ar putea susține campania”, a adăugat el.

În același timp, din înregistrari se poate vedea cât de atente au fost ambele părți în a ascunde faptul că beneficiarul finantarii ar fi ”Liga”.

Această tranzactie încalcă legea electorală italiană, care interzice partidelor politice să accepte donații străine mari.

Salvini, pe care rușii din inregistrare îl numesc „Trump european”, nu a participat la întâlnire, dar era și el la Moscova. Cu o zi înainte el a tinut un discurs în care a spus ca sancțiuni împotriva Rusiei sunt „o nebunie economică, socială și culturală”.

Jurnaliștii BuzzFeed nu i-au putut identifica pe rușii prezenți la întâlnire, dar conținutul înregistrărilor indică în mod clar că oficialii guvernamentali de rang înalt cunosteau tema acestor negocieri.

„Înregistrările de la Metropol sunt primele dovezi convingătoare ale încercărilor ascunse ale Rusiei de a finanța mișcările naționaliste europene și complicitatea evidentă a unor reprezentanți ai forțelor de extremă dreaptă față de aceste încercări”, se spune în articol.

Nu se știe dacă acordul a fost încheiat pana la urma și dacă ”Liga” a primit vreo finanțare din partea Rusiei, dar inregistrarile ridică întrebări serioase cu privire la posibile încălcari ale legilor italiene electorale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *