Externe

Partidul Noua Democrație, aflat la putere în Grecia, câștigă pentru a doua oară alegerile parlamentare

Partidul Noua Democrație, al fostului premier Kyriakos Mitsotakis, a câștigat alegerile parlamentare repetate din Grecia.

Potrivit a 90% din secțiile de votare, partidul a obținut 40,52% din voturi. Noua Democrație are 158 de locuri în parlament.

Urmează SYRIZA cu 17,84% (47 de locuri), Mișcarea Socialistă a tuturor grecilor PASOK cu 11,96% (32 de locuri), KKE care a obținut 7,61% (20 de locuri), Spartanii care a obținut 4,71% (13 locuri), Soluția Greacă cu 4,48% (12 locuri), Niki cu 3,73% (10 locuri) și Cursul Libertății cu 3,16% (8 locuri).

“Cu rezultatul alegerilor de astăzi, Grecia deschide un nou capitol istoric în dezvoltarea sa”, a declarat Mitsotakis într-o declarație televizată.

Prezența la vot duminică a fost scăzută, mai puțin de 53% dintre alegători. În schimb, la alegerile din luna mai au votat puțin peste 61%.

Datorită unei modificări a legii electorale, partidul câștigător va obține între 25 și 50 de locuri bonus în parlament. Acest lucru va permite Noii Democrații să obțină o majoritate absolută în parlament și să formeze un guvern pe cont propriu.

Partidul Noua Democrație al lui Mitsotakis a câștigat alegerile din 21 mai, cu 20 de puncte în fața partidului de stânga SYRIZA, care a condus Grecia între 2015 și 2019.

Dar forța politică nu a reușit să obțină majoritatea absolută necesară pentru a guverna fără a forma o coaliție, ceea ce a dus la repetarea scrutinului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *