Editorial

Pașaport prin București

Mai mult, trebuie să subliniez câteva plusuri extraordinare. Eram deja obosiți de momentele în care artiștii moldoveni nu puteau ajunge la un festival internațional din cauză că nu reușeau să obțină viza la timp, cum a fost și în 2011 cu Nicolae Rusu care era așteptat în capitala Cehiei, precum și foarte multe alte cazuri.

Acum, la nici o lună de la scoaterea regimului de vize, poeții Ion Buzu și Victor Țvetov, au avut deja o lectură la București – o ediție dâmbovițeană a Cenaclului Republica, în cadrul căreia au mai citit și Mitoș Micleușanu, Alexandru Vakulovski, Roman Tolici și Andrei Gamarț. Iar Hose Pablo a fost prezent – cu pașaportul biometric – la Târgul Național al Cărții de Poezie.

Târgul a fost foarte reușit. Un program plin, atractiv, cu multe lecturi, cu evenimente, cu discuții între scriitorii români, dar și cei străini (Yolanda Castaño, Ana Brnardić, Dénes Krusovszky, Peter Rácz, Adam Borzič, Marko Pogačar, Andrea Inglese, Jana Putrle Srdić ), invitați la Festivalul Internațional de Poezie, festival programat deja de doi ani în cadrul târgului. Tot în acest context a avut parte și Maratonul de Poezie și Jazz. Poeții noștri au putut astfel să aleagă dintr-o multitudine de evenimente.

Ca o cireașă în vârful tortului a fost pentru noi și expoziția de pictură de la galeria Zorzini. Pentru că și acolo au fost expuse o serie de picturi şi o compoziţie ale unui basarabean. E vorba de Andrei Gamarț, care ca și Tolici și Micleușanu, nu se ocupă doar de literatură sau doar de arte plastice, ci le combină cu talent pe toate.

Pe lângă lecturile la care am participat sau asistat, aș aminti în mod special trei momente din cadrul târgului: lansarea volumului California (pe Someș) al Ruxandrei Cesereanu, lecturile de poezie și dezbaterea tematică realizată de invitații străini, precum și momentul incredibil de savuros pus la punct de Ada Milea și Bogdan Burlăcianu: un concert după cartea Alcool a lui Ion Mureșan.

Pentru noi, cei de aici, a fost un prilej bun să ne vedem cu scriitorii de peste Prut, să ne simțim încadrați cum trebuie în literatura română, să vizităm Bucureștiul. Îi mulțumim, deci, directorului festivalului, prietenului și scriitorului Cosmin Perța.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *