Culinar.md

Pască pentru Paște – Rețete pentru pasca tradițională cu brânză

Masa festivă de Paște nu poate fi imaginată fără Pasca cu brânză, un desert savuros, care se prepară doar pentru sărbătoarea Învierii lui Hristos.

Forma de piramidă trunchiată reprezintă Golgota – dealul pe care a fost răstignit Mântuitorul, iar de cealaltă parte se află Locul Înalt – tronul templului lui Dumnezeu. Brânza de vaci și mierea semnifică “țara unde curge lapte și miere” promisă credincioșilor și, în același timp, pe Iisus cel Dulce. Inscripțiile și modelele – “CHV”, crucile, sulițele, urechile, ramurile și florile – sunt imagini atât ale suferinței, cât și ale învierii lui Iisus. Drept urmare, pasca de brânză de vaci este atât o amintire a sacrificiului lui Hristos, cât și un simbol al veseliei festive și o promisiune a dulceaței viitoarei vieți paradisiace.

Principalele ingrediente ale desertului sunt brânza de vaci, untul, zahărul sau mierea, smântâna sau frișca și ouăle. Brânza de vaci poate fi cumpărată din magazin, din piață sau făcută în casă, dar în orice caz trebuie să fie proaspătă, de calitate și să nu fie grasă.

Pasca cu brânză de vaci se fac reci și calde. În primul caz, ingredientele se amestecă fără a fi gătite și trebuie consumate cât mai repede, în cel de-al doilea caz, se fierb și pot fi păstrate în frigider câteva zile.

În primul caz, ingredientele se amestecă fără căldură, iar produsele trebuie consumate cât mai repede, în cel de-al doilea caz, se fierb și pot fi păstrate la frigider timp de câteva zile.

Pasca cu Miere

Ingrediente:

1,5 kg de brânză de vaci stoarsă și pasată.

5 gălbenușuri de ou

1 lingură de smântână sau smântână dublă

250g de unt

1 linguriță de sare

1 lingură de miere

1 lingură de nuci tocate

1 lingură de sultane

Un vârf de cuțit de vanilie

Se amestecă cașul cu smântâna sau smântâna, vanilia sau vanilina, gălbenușurile de ou bătute, nucile și sultaninele. Se amestecă totul bine, se pune în formele de tort, se acoperă cu pânze de in, se pune un opăritor deasupra și se lasă să stea la rece.

Pască de Ciocolată

Ingrediente:

600 g de brânză de vaci presată și pasată.

200g de unt

½ lingură de smântână dublă sau smântână acră

100 g ciocolată

1 lingură de zahăr

vanilie

Mod de preparare

Se amestecă brânza de vaci cu untul, se adaugă frișca sau smântâna, ciocolata rasă, zahărul, vanilia și se amestecă bine. Se pune într-o formă sub povară și se lasă la rece cel puțin peste noapte.

Pască roz

Ingrediente: Se prepară o prăjitură cu lapte de porc și se lasă la cuptor:

800 g de cașcaval presat și strecurat

câte ½ lingură de gem de cireșe, zmeură, caise etc.

½ lingură de zahăr

3 ouă

100 g de unt

2 linguri de smântână

Mod de preparare

Mai întâi se amestecă bine cașcavalul cu zahărul, ouăle crude, untul și smântâna. Apoi împărțiți cașul în trei porții, adăugați în fiecare porție un tip de gem strecurat (fără exces de lichid) și bateți bine. Se pune masa în formele de tort de Paști căptușite cu cârpe umede sau tifon, se acoperă cu capetele cârpei, se pune câte un opăritor pe fiecare formă și se lasă să stea la rece.

Pască cu migdale

Ingrediente: Se prepară în două feluri: cu lapte și cu zahăr:

1,5 kg de cașcaval bătut și stors.

200 g de unt

3 linguri de zahăr

10 gălbenușuri

250 g smântână

½ lingură de sultane

1 lingură de migdale tocate

coaja de la o lămâie

Mod de preparare

Se amestecă untul și zahărul, se adaugă treptat câte un gălbenuș de ou. Se adaugă brânza de vaci, frișca, migdalele și coaja și se amestecă totul. Umpleți cu amestecul formele de tort căptușite cu tifon și lăsați-le descoperite timp de cel puțin 12 ore.

Pască roșie

Ingrediente:

1,5 l de lapte

1 litru de lapte acru

jumătate de suc de lămâie

3 linguri de smântână acră

1 lingură de zahăr

1 gălbenuș de ou

1 linguriță de praf de șofran

Mod de preparare

Se toarnă laptele într-un vas de lut sau într-o tigaie antiaderentă și se pune la cuptor până se înroșește la foc mic, aproximativ 3-4 ore. Se lasă ghee-ul să se răcească, apoi se toarnă sucul de lămâie, laptele acru, smântâna și gălbenușul de ou și se încălzește pe un foc normal până când amestecul s-a închegat. Se strecoară într-o pungă de tifon până se scurge tot lichidul și se apasă puțin pentru a-l îndepărta complet. Se freacă masa printr-o sită, se adaugă zahărul și șofranul, se amestecă bine, se pune în forme sub o povară și se dă la rece.

Pască la cuptor

Ingrediente:

1 kg de cașcaval presat și ras

150 g de unt

500 g smântână

4 ouă

1,5 linguri de zahăr

2 linguri de nuci pisate

1 lingură de sultane

1 coajă de lămâie

1 linguriță de scorțișoară

Mod de preparare

Se fărâmițează gălbenușurile de ou cu jumătate din zahăr și se amestecă în cașcaval. Se amestecă untul cu restul de zahăr și smântână, se adaugă la amestecul de cașcaval și se bate bine. Se adaugă coaja de lămâie, scorțișoara, nucile, sultaninele și albușurile bătute. Se amestecă ușor, întorcând doar în sensul acelor de ceasornic cu o lingură sau o spatulă. Se gătește la foc mic într-un vas emailat, amestecând constant până când amestecul începe să fiarbă. Când amestecul s-a îngroșat se lasă să se răcească, se mai amestecă o dată, se pune în forme și se lasă sub presiune cel puțin 24 de ore.

Reguli de bază pentru gătit
Prăjitura clasică de Paște se prepară cu ajutorul unei forme cvadrilaterale despicate în formă de piramidă trunchiată. Se pot folosi și alte recipiente, cum ar fi boluri adânci, atâta timp cât produsul finit seamănă cu un deal.

Înainte de a umple forma de tort de Paște cu masa de cașcaval, se tapetează cu tifon ușor umed în 2-3 straturi sau cu o cârpă subțire, astfel încât forma să poată fi scoasă ușor și întreagă.

Mâncarea crudă se face de obicei în forme mici de una sau două persoane, în timp ce mâncarea gătită se prepară în recipiente mai mari.

Oricare ar fi cașul, cu excepția cazului în care este foarte uscat, acesta trebuie presat timp de cel puțin o zi pentru a elimina excesul de umiditate.

Cașul presat trebuie să fie frecat de două ori printr-o sită sau, cel puțin, bătut cu un blender pentru a crea o pastă pufoasă.

Sultaninele trebuie spălate în prealabil și înmuiate în apă fierbinte, sirop de fructe sau lichior.

Smântâna trebuie să fie groasă, cu cel puțin 20% grăsime.

Păstrați patiseria gata preparată în forma mai rece timp de cel puțin 12 ore.

Înainte de servire, decorați produsele de patiserie cu modele și litere din fructe confiate, sultane, marmeladă, fructe sau marțipan.

Rețetă de marțipan
Ingrediente:

½ lingură de migdale dulci decojite și prăjite

2 linguri de migdale amare decojite și prăjite

½ lingură de zahăr pudră

1-3 linguri de apă

Se macină ambele migdale într-o râșniță de cafea până devin praf, se adaugă zahărul pudră, se amestecă bine și se adaugă treptat apa. Se încălzește apoi masa într-o baie de apă până când se desprinde de pe pereții vasului. Se așază marțipanul pe o planșetă presărată cu zahăr pudră și se întinde. Se decupează tot felul de forme din amestecul întărit: flori, frunze, romburi sau mazăre.

Puteți sări peste etapa de fierbere, dar în acest caz va fi mai dificil să faceți figuri.

Marțipanul se poate colora cu câteva picături de sirop sau gem, suc de sfeclă sau de morcov, lichior și coniac.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *