Externe

Pașinian este îndemnat să semneze capitularea și să recunoască victoria Azerbaidjanului

Fostul președinte armean Levon Ter-Petrosian, după o întâlnire cu ușile închise cu omologii săi Serzh Sarkisian și Robert Kociarian și cu foștii lideri separatiști din Karabah, Bako Sahakian și Arkadiy Ghukasian, i-a cerut premierului Nikol Pașinian să semneze un acord de pace cu Azerbaidjanul, calificând acest demers drept “capitulare”.

Ter-Petrosian a declarat acest lucru aseară, într-un interviu la televiziunea publică armeană.

“Armenia se va confrunta cu decizii grele și dureroase, va trebui să semneze tratate atât cu Azerbaidjanul, cât și cu Turcia. Acest lucru nu este pe placul nimănui, dar va veni un moment în care pur și simplu nu va exista altă opțiune”, a subliniat Ter-Petrosian.

Întâlnirea de două ore cu ușile închise de la sfârșitul săptămânii trecute, mediată de Catholicos Garegin al II-lea, a avut loc după confruntările recente de la granița dintre Azerbaidjan și Armenia, care s-au soldat cu o înfrângere grea pentru armata armeană.

Detaliile întâlnirii nu au fost raportate, dar ulterior au apărut informații în presă potrivit cărora “unul dintre foștii președinți” ar fi spus în cadrul întâlnirii că Armenia nu are altă opțiune decât să semneze documentul de capitulare. Nu a fost greu de ghicit cine a făcut o astfel de sugestie, care a fost de fapt confirmată de Levon Ter-Petrosyan într-un interviu la televiziunea armeană, subliniind că Armenia nu avea altă opțiune decât să semneze un acord de pace cu Azerbaidjanul egal cu capitularea.

În opinia sa, dacă problemele cu Baku și Ankara nu vor fi rezolvate, însăși existența statului armean va fi în curând amenințată. Primul președinte al Armeniei a calificat posibila semnare a unui tratat de pace cu Azerbaidjanul drept “capitulare a Erevanului”.

În cadrul interviului, Ter-Petrosian a menționat că au existat numeroase cazuri în istorie când steagul alb a fost aruncat de state incomparabil mai puternice și mai influente decât Armenia, menționând în special Japonia.

“Nu există țări vecine în lume între care să nu fi fost semnate acorduri de pace. Da, semnarea unui tratat de pace cu Azerbaidjanul este o capitulare a Armeniei”, a declarat Ter-Petrosian.

Primul președinte al Armeniei a mai spus că, indiferent cine ia astfel de decizii dificile pentru Armenia, va fi numit în continuare trădător.

Toate deciziile sunt rele pentru noi“, a spus fostul șef de stat. – Eu văd sarcina în felul următor: dintre toate opțiunile proaste, ar trebui să o alegem pe cea mai puțin dureroasă, iar pentru a realiza acest lucru trebuie să avem informații pe care numai Nikol Pashinian le cunoaște.

Potrivit lui Ter-Petrosian, în acest moment, oricine îl va înlocui pe Pașinian va semna probabil un document și mai nefavorabil Armeniei.

Trebuie remarcat faptul că, după ciocnirile de la frontieră, premierul armean Nikol Pașinian a declarat că dorește să semneze un document care ar avea ca rezultat faptul că va fi numit “trădător” și chiar înlăturat de la putere. Dar înainte de a rosti aceste cuvinte, Pașinian a adăugat că orice acord de pace ar deveni o simplă bucată de hârtie dacă nu este în interesul poporului armean.

Cu toate acestea, vestea că Pashinian se pregătea să semneze un “document trădător” a declanșat proteste spontane în masă la Erevan și Khankendi în aceeași zi. Pentru a-i liniști pe protestatari, Pașinian a fost nevoit chiar să declare în direct pe Facebook că vorbele sale au fost denaturate și că nu va semna niciun document.

Ter-Petrosian a mai spus că Armenia a renunțat deja la Karabah și că nu are niciun cuvânt de spus în această chestiune. În opinia sa, în situația actuală, nimeni din lume, nici măcar Rusia, nu poate ajuta Erevanul în acest sens.

În cazul Rusiei, totul ar fi fost mult mai constructiv dacă nu ar fi existat evenimentele din Ucraina”, a subliniat Ter-Petrosian: ” La un moment dat, cheia rezolvării problemei Karabahuluiera în mâinile Rusiei, dar acum situația Moscovei este atât de dificilă încât a pierdut această cheie.

Potrivit primului președinte al Armeniei, situația actuală din lume este “mai rea decât criza rachetelor din Cuba”.

Comparând capacitățile Rusiei, SUA și UE în rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah, Ter-Petrosian a subliniat că capacitățile Moscovei au slăbit din cauza situației din Ucraina.

Din punctul de vedere al fostului șef de stat, SUA și UE au ocazia de a se asigura că partea armeană nu se deteriorează. Dar totul depinde de cât de serios se vor implica Washingtonul și Bruxelles-ul în problema ucraineană.

Ter-Petrosian a mai adăugat că, în prezent, implicarea Erevanului în Karabah se limitează la ajutor umanitar și reabilitare economică.

“Armenia nu mai joacă niciun rol semnificativ în chestiunea Karabah, nu mai are nicio voce”, a subliniat fostul președinte.

Trebuie amintit că Levon Ter-Petrosian a îndemnat anterior în repetate rânduri societatea armeană să renunțe la visele sale de răzbunare și să realizeze pacea cu Azerbaidjanul.

Tot ceea ce a spus Ter-Petrosian este că, în circumstanțele actuale, pacea în regiune este posibilă doar pe baza condițiilor pe care Azerbaidjanul le-a prezentat Armeniei. Iar principalul este că părțile trebuie să își recunoască reciproc integritatea teritorială. Cu alte cuvinte, Erevanul ar trebui să renunțe la orice pretenții teritoriale față de Azerbaidjan.

Ca răspuns, Armenia, pe de o parte, spune că acceptă condițiile Azerbaidjanului, dar, pe de altă parte, refuză să facă pași reali spre pace și continuă să facă afirmații despre Karabah, încercând astfel să transforme problema într-o negociere de pace.

Sursa: haqqin.az , traducerea TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *