Cultură

Patru basarabeni și-au propus să cucerească Asia cu mămăliga românească

Acestea sunt cele mai importante ingrediente pentru Drumul Mămăligii care va trece prin 22 de țări. Patru viteji vor porni din Londra, vor străbate bătrânul continent până la Istanbul, după care vor merge prin Caucazul de Sud și Iran, vor ajunge la marginea Gropii Iadului din Turkmenistan și, scăpând cu viață, își vor întinde cortul la marginea celui mai adânc lac din lume, lacul Baikal, apoi vor împărți mămăligă românească în capitala Mongoliei, Ulaanbaatar. Vorbim despre „Mămăliga Warriors” (n.red. – luptătorii), care vor parcurge aproximativ 16 mii de kilometri pe traseul Anglia – Mongolia, timp de șase săptămâni, în cadrul raliului internațional „Mongol Rally 2014” pentru a promova cultura românească și mămăliga, dar și pentru a ajuta două familii nevoiașe din R. Moldova și România.


 
Igor, Oleg, Mihai și Radu sunt patru tineri basarabeni, stabiliți cu traiul în București, pentru care aventura reprezintă laitmotivul vieții lor. „Dacă ne-am apuca să-l descoasem pe fiecare, am face gheme de diferite culori și forme – pătrat, triunghi, oval, trapez – în funcție de vise și realități. Firul care ne leagă este cel al aventurii”, spun băieții. Pe 16 iulie, într-o mașină de culoarea mămăligii, băieții vor porni din Londra către Ulanbaataar, „înarmați” cu voie-bună, făină de porumb pentru mămăligă, un poloboc, costume tradiționale românești și instrumente muzicale. „Întâi de toate, este un raliu de caritate şi presupune adunarea unor fonduri pentru ajutorarea a două familii nevoiașe cu mulți copii – una din R. Moldova (familia Tertiuc) și alta din România (familia Chis). Pentru a participa la acest raliu internațional, fiecare echipă trebuie să doneze minimum 1200 de euro, dintre care jumătate sunt pentru salvarea pădurilor tropicale, iar restul va fi distribuit celor două familii”, susține Igor.

Potrivit tinerilor, caritatea propusă de ei este una apropiată sufletului românesc. Familia Tertiuc, de exemplu, din Nisporeni, are 17 copii, dintre care 11 sunt copiii biologici ai familiei, iar şase sunt nepoţii de la sora geamănă a Lidiei Tertiuc, care a murit în urma unui atac cerebral. Familia Chis are 13 copii și locuiește în comuna Jamu Mare, Timiș, România. Tinerii afirmă că situația financiară și economică a familiei Chis s-a înrăutățit considerabil, toată familia urmând să trăiască doar din pensia de handicap a tatălui, după ce acesta a suferit un accident la locul de muncă.

De ce Mămăliga Warriors?

„Mămăligă e paşnică, iar noi suntem „războinicii” păcii. Mămăliga e ca un soare. Bunicile noastre ne hrăneau cu soare”, spune zâmbind Radu. „Warriors nu înseamnă neapărat că luptăm cu cineva, dar luptăm pentru o cauză – cea de a ajuta două familii nevoiașe”, afirmă Mihai Focșa.

Și, deși participă alte trei echipe din România, multă lume susține că tinerii basarabeni sunt unii dintre cei mai deosebiţi şi interesanţi. Și asta pentru că vor promova motivele naţionale, româneşti, iar pe lângă mămăligă şi vinul românesc vor lua şi piese din portul naţional – costume naţionale, iţari, opinci și căciula din miel. „Un alt motiv pentru care suntem unici în felul nostru este pentru că avem dublă cetăţenie. În partea europeană vom călători cu paşaportul românesc, până în Turcia, iar de acolo cu paşaportul moldovenesc”, spune Oleg.

Drumul Mămăligii, o aventură de excepție

Totuși, Mongol Rally presupune şi multe cheltuieli, printre care taxa de participare, maşina, combustibilul, vize, asigurări, bilete de avion pentru retur și multe altele. „Din acest motiv, propunem publicului câteva produse – tricouri, chipiuri, pungi, pe care cumpărându-le, oricine ne poate susţine nu doar moral, dar şi financiar. Toţi banii colectaţi vor merge pentru sponsorizarea echipei și pentru caritate”, spune Radu Pozneac. De altfel, doritorii pot dona nu numai bani pentru echipă, dar și jucării, haine, cărți pentru copiii celor două familii.

Mai mult, conform unor calcule estimative ale echipei, aventura îi va costa pe băieţi în jur de 15 mii de euro și speră că o parte din sumă va fi donată de sponsori, din vânzarea tricourilor şi accesoriilor cu imprimeul concursului, dar şi din propriile economii. Totodată, o altă metodă de a ajuta tinerii echipei este comandarea unei melodii, într-una din locaţiile traseului lor, pe care ei, ulterior, o vor cânta. „Deja avem cinci piese comandate. Prima piesă comandată este la lacul Baikal. Însă, dacă vrei o piesă de la „Gândul Mâței”, în capitala Mongoliei, atunci altcineva nu mai poate comanda această piesă”, menționează Igor.

Cei patru tineri speră că traseul nu se va schimba și nu se vor întâmpla chestii neprevăzute, asta chiar dacă vor trece prin țări mai puțin prietenoase, precum Iran, Turkmenistan ș.a. „Pe durata cursei, vom dormi în corturi şi vom găti mâncare la foc, iar călătoria va fi condimentată cu multă muzică”, mărturisesc băieții.

Pe parcursul traseului, basarabenii vor actualiza informații despre ei și despre cursa lor pe blog și pagina de Facebook – Mamaliga Warriors. Însă, până pe 16 iulie, băieții mai au două luni, timp în care își vor căuta sponsorul principal, își vor pune la punct mașina și vor aduna banii necesari.


Mongol Rally a fost înființat în 2004 de către un grup de tineri din Marea Britanie, numindu-se „The Adventurists” (n.red.: – aventurierii). Regulile sunt simple: conduci din Londra până în Ulaanbaatar, unica restricție fiind capacitatea motorului, care nu trebuie să depășească 1000 cm3. Cum și pe unde va ajunge acolo își alege fiecare echipă. Ai la dispoziție 6 săptămâni pentru a ajunge la destinație. În 2004 au participat șase echipaje, iar în 2013 — 297. Motoul aventurii este: „If nothing goes wrong, everything has gone wrong!” („În cazul în care nimic nu merge bine, totul a mers prost!”)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *