Chișinău

Pavilionul de șah, locul care unește oameni diferiți

Aceștia leagă prietenii, joacă unul împotriva celuilalt și comunică. Însă liniștea lor este tulburată frecvent de alcoolicii din cartier care se adună în grupuri, beau și se iau la bătaie. 

De la ideea genială până la inaugurarea oficială

„Acum câțiva ani la pretură a venit un grup de locatari din zonă care au cerut permisiunea de a amenaja un mic pavilion de șah și dame, unde ar putea veni toți doritorii”, a menționat șeful Secției Tineret, Cultură și Sport de la Pretura sectorului Botanica, Nicolae Gribincea.
Contactat de TIMPUL, responsabilul de politici de tineret al Preturii Botanica, Vadim Smântână, a declarat că inițial grupul de inițiativă avea sponsori care s-au oferit să-i ajute, dar ulterior, pretura și-a asumat responsabilitatea pentru finalizarea proiectului”.

„Aici zilnic se întâlnesc zeci de oameni care joacă meciuri amicale. Aceasta este o reușită comună a preturii și a locatarilor care au reușit să convingă administrația că un asemenea proiect este necesar”, a comunicat Smântână.

Ideea și aplicarea acesteia în practică aparține fostului președinte al Federației de Joc de Dame, Valeriu Racu. Anul trecut Valeriu Racu a decedat, dar rodul efortului său îl țin minte toți cei care se adună seară de seară la acest pavilion.

„De la idee, până la inaugurare a durat ceva timp, dar totuși ne bucurăm că implementarea acestui proiect a reușit și acum avem acest loc special”, a declarat Vladimir Cetinin, unul dintre inițiatori.

Inaugurarea a avut loc pe 27 iulie 2009, chiar de Ziua Independenței R. Moldova.

Jocul de șah și dame nu ține cont de vârstă, sex sau naționalitate

Chiar dacă la pavilionul de joc de șah și dame zilnic vin mai mulți bărbați în vârstă, în zilele de sâmbătă și duminică aici poți întâlni mulți copii și femei.

În orașul Chișinău este un singur pavilion de acest fel și nu este de mirare că aici poți găsi moldoveni din toate colțurile țării. „Pavilionul nostru este foarte popular printre amatori, astfel că avem vizitatori din diferite localități, și asta ne bucură foarte mult”, a declarat Victor Gorelko, persoana responsabilă de acest club.

„Jocul de șah și de dame este practicat mai des de bărbați, dar la noi în pavilion vin și trei femei care joacă foarte bine și destul de des câștigă bărbații”, a menționat Gorelko zâmbind.

Oamenii care vin zilnic aici spun că șahul atrage tot mai mulți oameni care doresc să practice acest sport. Acum el este foarte popular în rândul tinerilor, mai ales că în multe licee acest joc intelectual este facultativ și tinerii îl pot practica.

„La noi aici sunt bineveniți toți doritorii, indiferent de vârstă, culoarea pielii sau sex”, a afirmat mândru Victor Gorelko.

Asumarea cheltuielilor pentru proiect

Proiectul a costat aproximativ 30 mii de lei. Pentru mesele și scaunele special adaptate s-au cheltuit aproximativ 16 mii de lei. Montarea acestora și amenajarea locului a costat în jur de 8 mii de lei. Ulterior pentru construcția acoperișului, amplasarea urnelor de gunoi și conectarea la electricitate s-au mai cheltuit alte 6 mii de lei.

O parte din bani au fost colectați de la locatarii din zonă. „Fiecare a dat, atât cât a putut. Sumele variau între 5 mii și 100 de lei. Au contribuit oamenii care știau că vor veni aici să joace”, a declarat Victor Gorelko.

Banii pentru urnele de gunoi și montarea acoperișului au fost oferiți de către pretură. Aceasta a făcut posibilă darea în exploatare a pavilionului mai rapid. Dacă inițial s-au montat doar patru măsuțe, ulterior s-au mai montat alte patru. Acum pe primele patru se joacă șah, iar pe celelalte se joacă dame.

„Am participat la construcții, lucram aici de dimineață până seara și acum mă bucur că pot veni în acest loc să mă mai relaxez”, spune Forman Nuriev, unul dintre inițiatorii proiectului

Factorii neprevăzuți

Se întâmplă că nu doar jucătorii amatori să „profite” de pavilionul amenajat, ci și cartoforii care vin aici pentru a juca cărți, sau alcoolicii.
„Jocul de șah și dame prevede o atmosferă liniștită pentru ca jucătorii să se poată concentra, dar este foarte dificil să faci asta atunci când prin preajmă sunt alcoolici sau cartofori, care se ceartă permanent”, a menționat indignat Vladimir Cetinin. Salvarea vine din partea unui post de poliție care staționează în apropiere. În caz de necesitate, polițiștii sunt sesizați.

„De câteva ori am fost nevoiți să chemăm și poliția pentru că persoanele care au consumat alcool s-au luat la bătaie. Dar este imposibil să chemi poliția de fiecare dată când apare vreo problemă. Acum dacă ai încerca să-i spui cuiva că aici este un club pentru jucători de șah și dame, va fi un mare scandal. Deci suntem nevoiți să stăm aici lângă ei”, a declarat Gheorghe Enache, unul dintre cei mai buni jucători de dame printre amatori din R. Moldova.

Pavilionul de șah și joc de dame este amplasat pe aleea de pe str. Independenței 18. Acesta este iluminat și oamenii pot sta aici până la o oră târzie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *