Editorial

Pe cine dăm jos, pe cine punem în loc?

Că românii sunt același neam cu noi, ne-am convins încă o dată. Ce folos că Ștefan Bănică jr. și Loredana au renunțat sa vină, dacă s-au găsit 10 să îi înlocuiască. Probabil suma a fost enormă, altfel nu îmi explic cum s-au îngrămădit să vină în două ore toți. Eu nu aș accepta să fug undeva dacă m-ar anunța cu o zi înainte. Că nu au știut, să nu îmi spună nimeni. Când ești solicitat de pe o zi pe alta, dai un search pe Google să vezi care-i treaba cu concertul.

Nu ne rămâne decât să îi disprețuim pe toți cei care au cântat duminică la MOLDEXPO și în Orhei. Însă mai avem o problemă. Care ar trebui să fie urmările protestului de duminică? Să îi dăm jos pe toți mi se pare corect. Dar să îl pui pe Ghimpu în aceeași oală cu Filat sau cu Plahotniuc? Cât de mult a stat Ghimpu la actuala putere? O lună în care parlamentarii au fost în concediu? Păi atunci cu mai mult succes puteau fi huiduiți Dodon și Voronin. Facem mitinguri proeuropene ca să îi dăm jos pe singurii care cel puțin se fac că ascultă de europeni? Nu mi se pare varianta optimă. Vrem alegeri anticipate? Ce ne facem cu Usatîi și Shor? Nu s-a auzit mare lucru despre ei în piață.

Nu cred că protestele împotriva guvernării sunt suficiente. Trebuie dați jos toți parlamentarii. De la Dodon la Lupu. Nu doar cei care public se declară europeni. Adică îi dăm jos pe cei de la guvernare și îi punem pe Dodon și Voronin? Ca să schimbi ceva ar trebui să dai jos tot parlamentul. Pe cine punem în loc? Pentru mine varianta e simplă: Bucureștiul. Dar se poate, se vrea? Să aștept acest lucru e la fel de puțin realizabil.

Nu, cerințele nu sunt cele realiste și nici cele care ne salvează. Altceva trebuie să ceară Moldova acum. Nu alungarea partidelor de la guvernare, ci alungarea unor lideri din respectivele partide. Confiscarea averilor dobândite ilicit, ca din fondurile dobândite astfel să putem cere coborârea prețurilor și mărirea pensiilor și a salariilor. Pedepsirea cu închisoare a tuturor celor care figurează în raportul Kroll. Procuror european. Înființarea unei instituții anticorupție condusă de străini. Avem variante să forțăm bunul mers în Moldova. Nu trebuie să desființăm actuala guvernare, ci să le forțăm mâna guvernanților să facă ceea ce dictează poporul. Nu asta înseamnă democrație?

Toți politicienii pătați trebuie scoși definitiv de pe scena politică. (Cât au durat alegerile, nu am văzut decât aceiași hoți în panourile electorale.) Recalcularea pensiilor. În ultimii ani moneda euro a crescut cu o treime, iar noi eram încă de atunci cea mai săracă țară din Europa. Veniturile noastre însă nu s-au schimbat. În cinci ani am reușit un record absolut, neimaginat nici de scenariile de film, am devenit mai săraci decât noi înșine. Suntem mai săraci decât cea mai săracă țară din Europa, care e tot Republica Moldova. Un teatru al absurdului în care bătrânii sunt maziliți de guvernare. E mai rău decât în Ferma animalelor a lui George Orwell.

Închei spunându-vă că sunt de acord cu orice protest. Susțin orice nemulțumire manifestată public, dar nu sunt de acord cu orice soluții. Atâta timp cât cerințele noastre nu sunt cele viabile, nemulțumirea noastră nu va schimba nimic. Trebuie să vedem clar ce anume ne poate schimba nivelul de trai și ne poate menține parcursul european, altfel să nu pățim ca în proverbul: am sărit din lac în puț.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *