Pentru democrați, rezultatul e peste așteptări. Pentru Trump, e îngrozitor
În raport cu ceea ce au așteptat majoritatea celor care făcuseră prognosticuri, cu ceea ce sugerau unele dintre sondaje și cu ceea ce indicaseră fundamentele economice, rezultatul de la alegerile midterms este foarte bun pentru democrați, notează The Economist, iar revista britanică merge și mai departe: având în vedere ambițiile sale prezidențiale, este un rezultat îngrozitor pentru Donald Trump.
<< Partidul președintelui se descurcă aproape întotdeauna prost la alegerile intermediare. În 36 din cele 39 de cicluri electorale de la războiul civil, partidul care controlează Casa Albă a pierdut locuri. Singurele excepții de dată recentă s-au înregistrat după demiterea lui Bill Clinton, când mulți alegători și după 11 sepmtebrie. Cu o inflație de peste 8%, cu rata de aprobare pentru Joe Biden la fel de mică precum fusese cea a dlui Trump în acest moment al președinției sale și cu Senatul la 50:50, republicanii chiar ar fi trebuit să ia ambele camere.
În Camera Reprezentanților, republicanii caută să obțină majoritatea. Asta ar întoarce America la un guvern divizat, care a fost norma încă din anii 1960. Așteptați-vă la confruntări pe tema închiderilor guvernamentale, la nu prea multă legiferare și la investigații fără prihană asupra afacerilor lui Hunter Biden. Cu toate acestea, faptul că democrații au rezistat în districte precum numărul 7 din Virginia, unde congresmanul în funcție este un fost agent CIA impresionant, Abigail Spanberger, sugerează că majoritatea republicană va fi îngustă (un rezultat care corespunde prognozei electorale a The Economist). Acest rezultat indică mai degrabă un clipocit republican decât un val.
În Senat, încă e loc de o majoritate republicană. (…) Dar drumul e unul îngust, cu obstacole în cale. Dacă democrații își păstrează chiar și controlul actual, subțire, asupra Senatului (balanța puterii este 50:50, vicepreședintele acordând votul decisiv), administrației Biden îi va fi mult mai ușor să-și confirme judecătorii numiți și alți înalți oficiali.
Ce explică această aparent rateu al republicanilor? Ar fi trebuit să se descurce mult mai bine: alegătorii spuseseră că economia este preocuparea lor principală, iar republicanii i-au lovit în mod constant pe democrați cu atacuri la adresa criminalității și a imigrației, două chestiuni asupra cărora democrații par mereu încurcați. Un răspuns este acela că intervențiile domnului Trump i-au înșeuat partidul cu niște candidați îngrozitori. În Pennsylvania, doctorul Mehmet Oz, o opțiune trumpistă, a cărui principală calificare pentru post era că fostului președinte i-a plăcut audiența pe care o avusese la emisiunile sale TV, a pierdut în fața lui John Fetterman, un candidat care a suferit un accident vascular cerebral la începutul anului și, ca urmare, s-a chinuit să dezbată cu adversarul sau să vorbească mult cu presa. Domnul Trump l-a ales pe Herschel Walker, în Georgia, un fost fotbalist vedetă a cărui înstrăinare de realitate se poate foarte bine să se fi dovedit mai importantă decât celebritatea sa. Aleșii republicani vor analiza rezultatul și vor concluziona că loialiștii lui Trump au avut performanțe slabe. În schimb, Ron DeSantis – guvernatorul Floridei și un potențial rival al domnului Trump pentru nominalizarea la președinția republicană – a câștigat cu 19 puncte, o marjă similară cu victoria zdrobitoare a lui Ronald Reagan, din 1984.
Cu toate acestea, atenția asupra candidaților i-ar putea permite dlui Trump însuși să scape prea ușor. Domnul Trump rămâne șeful de facto al Partidului Republican și a încercat să facă din răzbunarea înfrângerii din 2020 ideea sa organizatoare. Mulți alegători, chiar și cei cărora nu le place prea mult dl Biden, ar prefera să meargă mai departe. De multă vreme, aleșii republicani s-au comportat ca și cum domnul Trump ar avea o putere electorală magică. Istoricul său arată o victorie restrânsă în 2016, după două mandate ale lui Barack Obama – un scrutin, prin urmare, pe care ar fi fost de așteptat să îl câștige un candidat republican generic. În 2018, republicanii au avut rezultate slabe la mijlocul mandatului, pierzând 41 de locuri în Camera Reprezentanților. Apoi, în 2020, domnul Trump a pierdut în fața unui candidat destul de în vârstă și prolix, niciodată remarcat prin abilitatea sa de a face campanie. Puterea specială a domnului Trump este asupra facțiunii berserker a Partidului Republican, care a dominat la primare. Dar pentru restul electoratului, el devine lucrul pe care el îl însuși îl ia în zeflemea cel mai mult: un perdant. >>