Actualitate

Pentru prima dată, listele moldovenilor exilați în Siberia în anul 1949 au fost făcute publice

În ajunul zilei de 6 iulie, când comemorăm zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste, Agenția Națională a Arhivelor a făcut publice, pentru prima dată, listele conaționalilor noștri exilați în Siberia în anul 1949. Despre aceasta, pe pagina sa de Facebook a scris șefa statului, Maia Sandu, scrie Publika.

Astfel, potrivit mesajului președintei, pe aceste liste se regăsesc nume de femei, bărbați, bătrâni și copii, dar și numele stațiilor de tren de unde au pornit pe drumul infernului. Peste 35 de mii de oameni, scoși din case în miez de noapte și, sub amenințarea morții, duși la mii de kilometri distanță. Mulți dintre ei nu s-au mai întors înapoi.

„Pe aceste liste citim nume de oameni concreți – despre unii i-am auzit vorbind în șoaptă pe părinții noștri, unii sunt chiar rudele noastre. Istoria lor ne spune, peste decenii, că deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat. Pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă. Resimțim și astăzi urmările acestor persecuții politice.

Mulți ani memoria dramelor umane ale deportărilor a fost manipulată și contrafăcută. Suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete. Condamnăm discursul și acțiunile celor care le neagă în continuare, căci la fel procedează și acei care neagă astăzi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și victimele acesteia.”, a scris Maia Sandu.

Ulterior, șefa staului a venit cu un îndemn, și anume de a nu da uitării memoria celor care au suferit din cauza deportărilor, de a onora amintirea lor prin faptele noastre, construind „o Moldovă europeană, un stat de drept prosper, o țară în care libertățile umane sunt valoarea supremă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Să fie publicată lista și fotografiile, ca să afle tot basarabeanul adevărul despre ,,binefacerile” aduse de ocupația abuzivă a Basarabiei de către puterea sovietică.
    nu pot înțelege cum pot să vorbească unii basarabeni că a fost mai bine cu comuniștii.
    Basarabia a fost rusificată astfel încât să se piardă identitatea națională. Inocularea în mintea unor basarabeni că români sun răi, imperiaoliști, … este o mistificare de tip stalinist.
    cate familii de basarabeni s-au refugiat in România după ocupația sovietică și care au fost primiți și acceptați în societatea românescă. Unii au ajns personalități de marcă a vieții social-culturale românești.
    Cifrele din articole sunt discutabile dar ele prezintă fapte oribile. Cine mai răspunde pentru viețile acestor oameni…Stalin s-a dus…dar consecințele pactului Molotov -Ribentrop au rămas și produc efecte și acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *