Pericol la scăldat: mii de bazine periculoase, doar 19 cu acte în regulă

În plină vară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) trage un semnal de alarmă care nu poate fi ignorat: din cele aproape 4.000 de bazine acvatice din Republica Moldova, doar 19 sunt autorizate și considerate sigure pentru scăldat. Restul reprezintă capcane mortale, fără salvamari, fără semnalizare, fără măsuri de protecție.
Tragediile nu au întârziat să apară. De la începutul anului, 34 de persoane s-au înecat, printre care și șase copii. Majoritatea victimelor și-au pierdut viața în lacuri sau iazuri neamenajate, în zone unde nu există intervenție rapidă în caz de urgență. Autoritățile subliniază că fiecare scăldat în locuri neautorizate este o ruletă rusească.
IGSU a demarat controale și a intensificat campaniile de informare, însă recunoaște că resursele sunt limitate. Multe primării nu au fonduri pentru a amenaja bazine conform normelor, iar proprietarii privați ignoră cu bună știință riscurile. În lipsa unor reglementări mai stricte și a unor măsuri ferme, problema persistă.
Responsabilitatea rămâne, în mare parte, pe umerii cetățenilor. Autoritățile cer insistent populației să aleagă doar locurile autorizate pentru scăldat, să nu lase copiii nesupravegheați și să evite consumul de alcool în apropierea apelor. Fiecare imprudență poate deveni fatală.
Apa nu iartă. Iar vara, care pentru unii înseamnă relaxare, pentru alții s-a transformat deja în tragedie. Siguranța nu este opțională – este singura cale să nu îngroșăm lista victimelor.